DA pretén crear un registre d’andorrans a l’estranger per tenir ‘sota control’ el talent

Les candidatures demòcrates exposen també la voluntat de crear una fundació per al foment de l’esport i convertir en una infraestructura cultural Casa Parramon de la Massana

-
-
Demòcrates per Andorra (DA) pretén crear un registre d’andorrans a l’estranger per, d’aquesta manera i especialment relacionat amb els estudiants i els joves, poder tenir en certa manera sota control el talent i evitar, sempre que sigui possible, la seva fuga. Aquesta és una de les iniciatives plantejades per les candidatures taronges durant la jornada d’avui en què, com a elements més novedosos, s’ha posat damunt la taula la necessitat d’impulsar una fundació per a l’esport o convertir Casa Parramon, a la Massana, en una infraestructura cultural.

Des d’Escaldes, Sant Julià, Canillo o Ordino s’ha insistit amb qüestions o aspectes que o bé ja s’han estat fent o els darrers dies s’han remarcat sobremanera. Així, els candidats escaldencs han parlat de la importància del passeig del riu com a eix vertebrador, especialment de les dues parròquies centrals. Els tres primers candidats d’Ordino (Joan Martínez, Sandra Codina i Berna Coma) han fet referència, des de Cal Pal de la Cortinada, a la voluntat ha expressada fa temps des del ministeri de Cultura de recuperar i preservar les construccions de pedra seca.

Des de Canòlich, final d’alguna etapa singular de La Vuelta ciclista a Espanya, Carles Àlvarez, Vicky Grau i la suplent Sofia Cortesao han insistit en la necessitat de continuar impulsant esdeveniments esportius de gran format i impacte turístic. De la seva banda, Meritxell Palmitjavila i Landry Riba han insistit novament, en aquest cas des de Sant Joan de Caselles, que DA tibarà del carro per aconseguir que el projecte ‘Coprincipat monumental’ sigui reconegut per la Unesco.

De les iniciatives proposades aquest diumenge per la formació governant, el registra d’andorrans a l’estranger és una de les més cridaneres. L’objectiu? Recuperar el talent de país que viu fora d’Andorra per motius professionals bo i connectant-lo amb les noves oportunitats que ofereixi el mercat laboral. El registre que es proposa crear es faria en col laboració amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS). L’ha presentat el cap de llista de DA a la territorial d’Andorra la Vella, Enric Tarrado.

Acompanyat de Rosalina Areny, membre de la seva candidatura, Tarrado ha reconegut que cal incentivar d’alguna manera el retorn de totes aquelles persones que han acabat instal lant-se fora del Principat: “Molts dels joves que decideixen marxar a estudiar a l’estranger no acaben retornant perquè hi acaben exercint la seva professió al país on han realitzat els estudis superiors”. Tarrado està segur que aquesta borsa facilitarà que les empreses i altres institucions del país puguin estar en contacte per informar sobre pràctiques, projectes i oportunitats laborals. Tanmateix, el cap de cartell a la capital es mostra confiat que la diversificació de l’economia contribuirà a generar nous perfils laborals que permetran als i les joves del país desenvolupar la seva professió sense haver de marxa fora d’Andorra. 

Cultura i esport

A la Massana, dos membres de la candidatura nacional, Ester Molné i David Montané, han explicat que la formació desenvoluparà una infraestructura cultural a l’emplaçament on actualment està ubicada Casa Parramon. Molné ha afirmat que l’actuació permetrà “posar en valor” la zona, “que està a prop del centre, de l’església i de la guarderia” i que, per tant, “és ideal per desenvolupar-hi una infraestructura cultural". 

La candidata de Demòcrates, que ha afegit que el partit “fa costat a les associacions del país perquè són un eix de cohesió social i reforcen els lligams entre els ciutadans”, ha explicat que l’aprofitament de la zona, que té fins a 3.500 metres quadrats de superfície edificable, donarà resposta a les peticions de les associacions, que podran destinar l’espai per fer diferents activitats, com ara els assajos. 

Finalment, i en una visita a Prada de Moles, a Encamp, la candidatura territorial ha posat en relleu l’aposta demòcrata per l’esport. Marta San Juan, suplent de la llista territorial i esportista, ha explicat que l’esport és un element central d’identitat i de cohesió social perquè fomenta la cultura de l’esforç i premia el talent, alhora que promou hàbits saludables entre la població i reforça els valors cooperatius. En aquest sentit, San Juan ha destacat que la “proposta de Demòcrates preveu la creació d’una Fundació de l’Esport que desenvoluparà un ampli ventall de funcions al servei de l’esport i dels esportistes, com ara trobar recursos per a projectes esportius, mediació per als esportistes, assessorament i l’impuls d’una mútua esportiva”, entre altres.

Comentaris (2)

Trending