DA convida a acudir a la Batllia a aquells que considerin que la plataforma de Soldeu és il·legal

DA convida a acudir a la Batllia a aquells que considerin que la plataforma de Soldeu és il·legal
  • El grup demòcrata i Sílvia Bonet rebutgen exigir al Govern que deixi sense efecte la declaració d'interès nacional la passarel·la del Calbó
  • El cap de l'executiu considera que un pronunciament dels tribunals seria el millor i diu que "s'esforçarà durant l'estiu" perquè no es trenqui Grandvalira
  • L'accionista majoritari i conseller delegat de Saetde ja ha deixat clar que portarà l'afer a la secció administrativa judicial i anima qui vulgui a anar a la fiscalia

Demòcrates per Andorra (DA) ha convidat aquells que creguin que la declaració d’interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu és il·legal a acudir a la Justícia. Així ho ha manifestat el conseller general taronja Marc Ballestà durant la sessió parlamentària en què s’ha rebutjat exigir al Govern que revoqués la decisió de declarar d’interès públic estatal la passarel·la. El cap de l’executiu, Toni Martí, ha certificat el convit de Ballestà en declaracions a Andorra Televisió. La moció presentada pels tres consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) ha obtingut el suport dels liberals i el representant d’SDP. DA i Sílvia Bonet s’han alineat per tombar la proposta.

Ballestà ha obert la porta de la Batllia després que el socialdemòcrata Pere López recordés que avalar la decisió del Govern pot suposar responsabilitats per als parlamentaris. López, com Víctor Naudi o el liberal Josep Majoral, han defensat que la plataforma de Soldeu no compleix els requisits necessaris per ser declaració d’interès nacional. En la vehemència de l’argumentació i fins i tot en les motivacions paral·leles per promoure la infraestructura han pogut diferir. Però PS, SDP i Liberals no han dubtat en cap moment en garantir que amb l’actual Llei del sòl la passarel·la no compleix el que el Govern i DA pretenen fer-li complir. Per això Martí ha assegurat davant els micròfons d’ATV que si l’afer acaba als tribunals “veurem claríssimament” si s’ajusta a Dret la declaració o no. I, per tant, estaria bé, a parer del màxim mandatari governamental, “que ho clarifiquem”.


Per al 'taronja' Marc Ballestà l'equipament compleix els requisits i la moció promoguda pel PS demostra la seva "incoherència" entre quan governa i quan fa oposició


El màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat, ja ha assegurat que en propers dies portarà el cas davant la secció administrativa de la Batllia. Encara més, el conseller delegat de la societat que gestiona les pistes del Pas de la Casa i Grau Roig va advertir els consellers demòcrates amb el resultat d’una consulta jurídica a la mà, que el fet d’avalar la declaració d’interès nacional els pot comportar responsabilitats penals. La raó fonamental amb la qual se sustenta la necessitat de la plataforma esquiable seria l’exigència de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). Però aquesta exigència no és real i els parlamentaris ara ja n’eren conscients després que fins i tot el fins fa poc director general d’Ensisa, Conrad Blanch, ho hagi reconegut. 

Per tant, Viladomat va avisar que hi podria haver uns presumptes delictes de prevaricació o de desviació de poder. I que a partir de la votació d’aquesta tarda qualsevol ciutadà pot portar el cas, en aquest cas i valgui la redundància, a la fiscalia. Viladomat ja ha assegurat que ara per ara no pretén fer-ho. Però fonts de l’entorn de Saetde han garantit que almenys hi ha dues persones disposades a fer el pas. L’advertència no va fer cap gràcia a alguns dels parlamentaris taronges. Però no obstant això el grup de DA ha votat en bloc i el conseller Ballestà ha defensat amb fermesa la legalitat de la declaració. La seva argumentació, però, ja no era tan ferma. Ho ha justificat amb el fet que el Govern no podia fer una altra cosa


El socialdemòcrata Pere López lamenta la manca d'explicació i fonamentació de la majoria i acusa l'executiu d'actuar de forma arbitrària i amb impunitat


Ho ha justificat pel fet que hi ha un informe de la comissió tècnica d’urbanisme (CTU) que avala la decisió governamental. I, a més, ho ha justificat amb el fet que el Govern del PS va aprovar projectes, al seu parer, d’una naturalesa idèntica. “I com que sé que vostès compleixen la llei”, ha dit… De fet, Ballestà ha lamentat la suposada “incoherència” del PS que, a parer del demòcrata, quan governa fa una cosa i quan resta a l’oposició en fa una altra. Per tant, ha insistit després davant dels micròfons d’ATV, benvingudes siguin les accions a la Batllia “perquè és allí on toca dirimir l’aplicació correcta o no correcta de la llei”. L’argumentació més contundent, com a defensor i promotor que era de la moció, l’ha fet el socialdemòcrata Pere López. La potser més dura contra la legalitat i rerefons de tot plegat potser ha estat de Víctor Naudi, d’SDP. El liberal Josep Majoral ha fet una sòlida aportació defensant, d’una banda, l’interès del projecte però, alhora, afirmant sense dubtes la il·legalitat de la declaració governamental. 

L’apunt més kafkià l’ha fet la independent Sílvia Bonet. Ha exigit al Govern un informe jurídic que avalés la legalitat de la plataforma en tan què interès nacional. Però, alhora, ha donat suport a la declaració perquè havia llegit a ‘La Vanguardia’ que arran de l’anunci de la construcció de la plataforma es deixava molt bé el país. Algú haurà d’explicar a la parlamentària que aquestes publicacions periòdiques del rotatiu barceloní dels Godó tenen una vocació promocional del país, ‘publireportatgil’, que tenen l’aval si no més del Govern i que els continguts, majoritàriament, els elabora l’agència de comunicació que també dirigeix la comunicació de DA.


El liberal Josep Majoral defensa Soldeu, l'esquí, les competicions esportives... però deixa clar que la infraestructura no compleix: "Volem processos implacables i aquest no ho és"


Pere López ha mantingut tots els arguments que el PS ja ha anat donant les darreres setmanes. Que la plataforma no té la connotació ni educativa ni cultural que el Govern ni pretén donar -aquest argument també l’ha defensat el liberal Majoral- i que, per tant, no cap en cap dels supòsits pels quals hauria de concedir-li l’interès nacional. Alhora ha recordat que el projecte tampoc no l’impulsa ni el promou ni l’executa l’executiu. I quan ha escoltat els arguments demòcrates, el líder parlamentari del PS ha recordat a DA que “no poden sustentar una declaració d’interès nacional sense donar resposta”, “no volen donar explicacions”. La decisió governamental “a data d’avui no es fonamenta” i, per tant, és “arbitrària” i l’executiu actua “amb impunitat”.

Majoral, que en un segon torn d’intervenció ha fet tot un seguit de preguntes als demòcrates que s’han quedat sense resposta i amb les quals pretenia que es donés “transparència” a l’afer i la decisió, ha argumentat tant l’interès que té per al país des de Soldeu i Ensisa a les competicions esportives, l’esquí i Grandvalira, com l’incompliment legal que té la plataforma per poder ser declarada d’interès nacional. És més, el conseller liberal ha recordat que fa molt temps que en el marc d’una modificació pretesa de la Llei del sòl van presentar una esmena, justament, per tal que equipaments esportius també poguessin ser la consideració ara pretesa i concedida a la passarel·la del Calbó. I que aquesta modificació encara no s’ha dut a terme. Per tant, “volem que els processos siguin adients i implacables i en aquest cas (la declaració de la plataforma) no ha estat així”, ha afirmat Josep Majoral.


El conseller d'SDP Víctor Naudi afirma que el projecte respon a "una operació urbanística de grans proporcions" a partir d'"un error i una il·legalitat"


El representant d’SDP, Víctor Naudi, no s’ha estat de res. I ha deixat clar que rere la plataforma de Soldeu hi ha “una operació urbanística de grans proporcions” a partir d’“un error i una il·legalitat”, que és com ha qualificat la declaració d’interès nacional de la passarel·la. I encara ha enviat un ‘recado’ a Conrad Blanch quan ha afirmat que “sembla com si el director general d’Ensisa fos el cònsol de Canillo”. Un cònsol que ha vist com Ensisa, la societat que també presideix, havia de presentar avui ja en solitari les activitats per a l’estiu de la marca Grandvalira. Saetde va prohibir terminantment que es digués res sobre la seva oferta.

I és que Grandvalira està ferida de mort per molt que avui, en l’hemicicle, si se n’ha parlat ha estat molt de resquitllada. Potser el qui més s’hi ha referit ha estat el cap de Govern una vegada acabada ja la sessió. Toni Martí s’ha mostrat convençut que “no serà això”, en referència a la plataforma de Soldeu, el que trencarà la marca emblema del país. Que hi ha d’haver més problemes respecte dels quals mirarà de contribuir a llimar diferències. “M’hi esforçaré aquest estiu”, ha assegurat el màxim responsable executiu, que també ha afirmat que “vull (tornar a) veure el senyor Viladomat, vull veure el comú de Canillo, vull veure el comú d’Encamp… no traguem les coses de mare”.