La Unesco donara suport tècnic a la candidatura de la construcció de l’Estat dels Pirineus

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell ha avançat que el mes de setembre hi haurà una reunió i els experts ajudaran en la preparació del projecte que manté el 2024 com a data de presentació

Comentaris

La directora general de la Unesco, Audrey Azoulay durant la reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot.
La directora general de la Unesco, Audrey Azoulay durant la reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot. SFGA/CARLES ESTEVE

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell ha avançat que el mes de setembre hi haurà una reunió amb els tècnics de la Unesco per avançar en la candidatura a patrimoni mundial dels testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra. Els experts de la Unesco donaran suport ja que Bonell ha afirmat que "els seus coneixements ens ajudaran a construir el relat".

Bonell ha explicat que hi ha altres propostes de candidatura però que primer es volen centrar en les que ja hi ha. Es manté el 2024 com a data de presentació de la candidatura que encapçala Andorra i que integra França i Espanya. Reuneix 12 monuments d'èpoques diferents, des de l’edat mitjana fins al segle XVI.

Aquests edificis són testimonis d'una història i una realitat úniques, teixides ininterrompudament a tres bandes entre el poble d’Andorra, els bisbes d’Urgell i els comtes de Foix - reemplaçats posteriorment pels reis de França i altres representants fins arribar als presidents de la República Francesa - al llarg de l’últim mil·lenni. Són la clau per explicar com les col·lectivitats medievals andorranes van preservar un territori i unes institucions que encara defineixen l’Andorra del segle XXI.

Entre els monuments hi ha el castell de Foix o la catedral de la Seu d'Urgell. La iniciativa va començar el febrer del 2019  quan el Govern va aprovar iniciar els tràmits polítics i administratius per inscriure a la llista indicativa d'Andorra a la Unesco els monuments inclosos en el projecte, com a pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de patrimoni mundial. Els béns immobles han d'estar inscrits en aquestes llistes indicatives durant un període mínim d'un any.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending