Selena Soro s’emporta el Premi Carlemany 2019 al foment de la lectura

L’edició del 2020 ja està en marxa, amb dotze obres presentades, que seran avaluades per un jurat amb estudiants dels diferents sistemes educatius

Soro explicant detalls de l'obra guanyadora.
Soro explicant detalls de l'obra guanyadora. SFGA/ C.ESTEVE

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha lliurat aquest dilluns a la tarda el premi Carlemany per al Foment de la Lectura 2019 a l’autora Selena Soro per la seva obra ‘Misteris de la boira’. És la guanyadora de la noventa edició d’un concurs que fa que alumnes dels tres sistemes educatius del país esdevinguin els actors principals del procés decisori i on es té present que la novel·la guardonada reculli elements que incentiven als lectors joves.

En aquesta experiència nou adolescents han compartit les mateixes lectures i han après, amb els seus tutors, a trobar arguments per valorar les diferents obres des d'un punt de vista objectiu i amb criteris literaris. Hi ha pres part estudiants del col·legi Sant Ermengol, l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma i el Lycée Comte de Foix. Tots ells han estat assessorats per un consell lector, que en aquesta edició ha estat format l’editora Glòria Gasch i les professores Alèxia Carreras, Mireia Nogué i Marta Manzanares.

Per al lliurament d’enguany, ateses les mesures de seguretat establertes, s’ha ajornat per a un futur proper l’oportunitat que els alumnes del jurat puguin intercanviar opinions i punts de vista amb l’escriptora guanyadora. L’acte, per tant, ha estat més deslluït que en edicions anteriors. En ell, Riva ha tingut paraules de felicitació per a Soro així com també per a tots els participants en el concurs, que aquesta vegada ha comptat amb la presentació de dotze originals.

Per la seva banda, l’autora guanyadora ha afirmat que “és un orgull absolut que siguin ells qui decideixen que la novel·la val la pena i em satisfà que el públic jove sigui exigent”. Amb relació a l’argument de l’obra, de gènere fantàstic, la periodista i escriptora catalana ha explicat que la idea la va recollir d’un conte que ella mateixa va escriure quan era petita: “El llibre ha nascut d’una mestra que ens va fomentar la lectura, per això m’és encara més especial guanyar un guardó que porta com a títol Premi Carlemany per al Foment de la Lectura”.

El guardó, convocat pel Govern i Grup 62 a través de l’editorial Columna, té una dotació econòmica de 8.500 euros. De cara a l’edició del 2020, s’han presentat dotze originals i, després d’una primera selecció per part de Columna, les obres ja estan en mans del consell lector. Així mateix, també està previst que entre octubre i novembre el jurat juvenil faci la lectura dels originals seleccionats per poder tenir un veredicte el gener del 2021.

Etiquetes

Comentaris

Trending