Sant Roc de Sornàs ja llueix amb tot la seva esplendor

Els treballs de rehabilitació han permès descobrir la data de construcció a la façana principal i la fixa en el 1756

La visita institucional a l'església de Sornàs després de ser rehabilitada
La visita institucional a l'església de Sornàs després de ser rehabilitada

Sant Roc de Sornàs mostra una altra cara després de solucionar-se els problemes d'humitats i filtracions detectats i que han requerit una intervenció general, coberta, sòl, el mobiliari, entre altres. A més, la rehabilitació també han pogut fixar la data exacte de la construcció de l'edifici 1756.

Després d'uns dos mesos de treballs de rehabilitació, l'església de Sant Roc de Sornàs torna a lluir i a mostrar tota la seva riquesa. Gràcies als treballs, s'ha pogut fixar la data de construcció amb la inscripció que apareix a la façana principal, 1756, que la cap d'àrea de Patrimoni Cultural, Cinta Pujal, vincula a la pesta que va patir el poble anys abans i per la qual van demanar aixecar una església.

Durant la intervenció s'ha canviat la coberta, s'han resolt els problemes d'humitats i filtracions, s'han reparat parts de fusteria degradades tant de la coberta com de l'interior, s'ha refet el soler, i s'han consolidat els motius pictòrics existents a l'interior, sanejat, arrebossat i pintat a la calç. Tot i això, com ha puntualitzat Pujal, encara queda pendent el retaule "on s'han detectat diferents problemes" que requeriran desinfecció de la fusta per corcs, sanejar-lo i restituir-lo. Una intervenció que encara està pendent de fixar en el calendari, però que es vol fer abans de la festa major del poble o ja després de l'estiu. Per la seva part, la ministra de cultura, Sílvia Riva, ha posat aquesta rehabilitació "com a exemple de la línia de rehabilitació del nostre patrimoni", com el que també s'està duent a terme a l'església de Santa Bàrbara a la parròquia d'Ordino.

Actualment, l’església s’obre en moments puntuals, com ara comunions, casaments o batejos, o per la festa major, el 14 d'agost, i el 15 d'agost. Abans, però, també havia tingut la seva funció social de reunió dels habitants de la localitat.

L'anècdota de la jornada és quan s'ha fet sonar la campana. Antigament i, fins fa no gaires anys, també servia com avís als habitants de la localitat si passava alguna cosa. Fidels a la tradició, en sentir el repic de campanes, s'han apropat fins a la plaça per veure que passava.

Etiquetes

Comentaris

Trending