La prima inassumible que exigeixen les asseguradores fa gairebé impossible la mostra del ‘Mata Mua’

El quadre més valuós de la col·lecció privada de la baronessa Thyssen està en principi resguardat en un búnquer que Cervera va fer construir en un edifici de Can Diumenge

El 'Mata Mua' s'havia d'exposar al Museu Carmen Thyssen, a l'antic Hostal Valira d'Escaldes.
El 'Mata Mua' s'havia d'exposar al Museu Carmen Thyssen, a l'antic Hostal Valira d'Escaldes. Toni Solanelles

El ‘Mata Mua’ de Paul Gauguin difícilment es podrà mostrar al Principat. La prima que exigeixen les companyies que tenen assegurat el quadre més valuós de la col·lecció privada de la baronessa Thyssen és ara per ara, almenys, inassumible. Les asseguradores reclamen un suplement per tal que en llenç es pugui exposar a l’antic hostal Valira, l’actual Museu Carmen Thyssen d’Andorra.

Encara que l’entorn de la pinacoteca escaldenca ho nega, fonts properes a ‘Tita’ Cervera garanteixen que més enllà de l’estira i arronsa que manté la baronessa amb el govern espanyol amb l’obra de Gauguin com un dels elements de la pugna, el gran impediment perquè ‘Mata Mua’ pogués lluir al Museu Thyssen d’Andorra és la qüestió asseguradora. De fet, els responsables de la col·lecció de la baronessa i els rectors del museu escaldenc havien arribat a anunciar per al dia 30 de juny una compareixença per presentar la mostra temporal de l’obra pictòrica com a ‘estrella convidada’ de l’exposició ‘Influencers’ que ocupa des de fa mesos les parets de la pinacoteca.

Per a les asseguradores internacionals el Museu Carmen Thyssen d'Escaldes no reuneix les condicions de seguretat necessàries.

Relacionat

Les condicions de seguretat de l’antic Hostal Valira deixen en l’aire la mostra del ‘Mata Mua’

Finalment, fins i tot la compareixença es va cancel·lar ‘sine die’ per qüestions logístiques insalvables lligades al moviment d’una obra com el ‘Mata Mua’. Malgrat que formalment no s’admet la qüestió asseguradora, fonts de tota solvència ho han garantit. Evidentment, si no es reconeixen les exigències de les companyies asseguradores és per no posar en entredit la seguretat del museu escaldenc. Però el ‘pool’ assegurador no vol cap ensurt i d’aquí que hagi reclamat una prima de l’elevada assegurança que ja s’abona pel Gauguin si es vol mostrar a Escaldes. Segons fonts del ministeri de Cultura, els responsables del museu no han demanat cap mena de suport per poder fer realitat l’exposició del ‘Mata Mua’.

La tela estaria, encara que no s’ha confirmat formalment tampoc, resguardat en un búnquer que Carmen Cervera va fer construir en un edifici de Can Diumenge proper als xalets que la baronessa va adquirir per estar-s’hi el temps que toca per justificar la residència passiva tant d’ella com la del seu fill, Borja Thyssen, amb el qual, igual com amb l’Estat espanyol, la relació va i ve i sol ser més tensa que amigable.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending