Les condicions de seguretat de l’antic Hostal Valira deixen en l’aire la mostra del ‘Mata Mua’

Les companyies que tenen assegurat el quadre de Paul Gauguin consideren que el Museu Thyssen d’Escaldes és massa vulnerable a un possible atac

Per a les asseguradores internacionals el Museu Carmen Thyssen d'Escaldes no reuneix les condicions de seguretat necessàries.
Per a les asseguradores internacionals el Museu Carmen Thyssen d'Escaldes no reuneix les condicions de seguretat necessàries. ARXIU

Els ‘pools’ internacionals que tenen assegurat el quadre ‘Mata Mua’ propietat de la baronessa Thyssen, Carmen ‘Tita’ Cervera, no permetran, almenys per ara, que l’obra de Paul Gauguin s’exposi a l’antic Hostal Valira d’Escaldes. Les asseguradores consideren que el local que acull el Museu Thyssen a Andorra no reuneix les condicions de seguretat necessàries per garantir la integritat del llenç que està protagonitzant tot un serial entre Cervera i l’Estat espanyol.

El que està clar és que l’obra està des de fa algunes setmanes al Principat. En concret, al búnquer que la baronessa va fer construir en un edifici proper als xalets que fa uns anys va adquirir a Can Diumenge. Aquest habitacle sí que reuneix les condicions de seguretat. Però no pas l’edifici que hi ha a la part alta d’Escaldes, i que actualment és escenari de la mostra ‘Influencers’. El ‘Mata Mua’ havia de ser una peça convidada durant aquest estiu al Museu Thyssen d’Escaldes. Però les asseguradores no hi han donat el vistiplau.

El 'Mata Mua'.

Relacionat

Els secrets de 'Mata Mua'

Fins al punt que els responsables de la Col·lecció Carmen Thyssen-Bornsmisza han emès un comunicat per deixar sense efecte la convocatòria que havien fet fa 48 hores d’una compareixença per al proper dimarts per presentar el ‘Mata Mua’ a Escaldes. “Per causes logístiques insalvables relacionades amb el moviment de l’obra ‘Mata Mua’ de Paul Gauguin, quedarà ajornada la roda de premsa prevista per al proper dimarts 30 de juny”. Les explicacions no han anat més enllà. El Museu Carmen Thyssen Andorra ja tenia anunciada al seu lloc web la compareixença i la mostra i ha retirat la pàgina en qüestió també aquesta tarda.

MATA MUA CUADRO1
Imatge del quadre.

Fonts de l’entorn de la baronessa a les quals ha tingut accés l’Altaveu han afirmat que l’impediment ve donat per les asseguradores. Estava previst que a partir de l’1 de juliol el quadre s’exposés al públic. Hores d’ara, no només hi ha data sinó que no és ni clar que s’acabi mostrant públicament al Principat. Les fonts consultades han assegurat que no es tem pas tant que es pogués robar el llenç de Gauguin -és altament complicat col·locar una obra com aquestes al mercat- sinó que el gran maldecap és que es pogués causar un atac al museu i es malmetés o fins i tot es destruís l’obra.

Fa molts anys, el quadre s’havia taxat en 40 milions d’euros. Ara, en una eventual subhasta, podria arribar a pagar-se’n 200 milions. El llenç és la joia de la corona de la col·lecció privada de la baronessa i una de les grans armes que té Carmen Cervera per negociar, per pressionar al govern espanyol per arribar a un acord sobre el préstec de la seva col·lecció. A banda de l’obra de Gauguin, la vídua d’Henry Thyssen també se’n van dur de la pinacoteca de Madrid tres quadres més: ‘Martha Mckeen de Wellfleet' (1944), de Hopper -que ara estpa cedit per a una exposició a Basilea; ‘El pont de Charing Cross" (1899), de Monet i ‘Cavalls de carreres en un paisatge (1894), de Degas.

Comentaris

Trending