Així, un dels propòsits del pla abans mencionat, el desè, era disposar d’un “museu nacional per a Andorra”. Bonell admet, però, que tot va més lent del que s’esperava. I ho atribueix a tres causes. La primera, el coronavirus. “El projecte es va aturar en el context de la crisi provocada per la pandèmia de Covid del 2020, moment en què es van prioritzar altres projectes com ara la programació cultural ‘La cultura no s’atura’”, s’indica.
Un cop superada la crisi sanitària, van sorgir altres fets: “Les noves necessitats de la societat i, molt especialment, la inversió en habitatge públic dels darrers anys, però també l’oportunitat de recuperació del patrimoni espoliat –compra de les pintures de Sant Esteve d’Andorra la Vella– i la dificultat de trobar un terreny idoni per a la ubicació d’un museu d’aquestes característiques, són factors que han incidit en el fet que s’hagi posposat la seva materialització”.
Malgrat això, es defensa que s’han fet passos. Així, Bonell assegura que “la legislatura passada (2019-2023) es van encarregar els textos que constitueixen el gruix del Relat històric d’Andorra” posat a disposició de la ciutadania a través d’una pàgina web. Sobre aquest treball, avança, “s’ha de bastir una part del futur projecte museològic i museogràfic”. En el primer, apunta, “actualment, un equip intern del ministeri hi està treballant”. Es vol tenir a finals d’aquest 2025 i es comptarà amb l’assessorament d’experts externs. A partir d’aquest document, es podrà definir el segon: el projecte museogràfic. I això mentre s’afirma que “s’han fet contactes en l’àmbit institucional per tal de trobar l’emplaçament adient”.
Comentaris