Mor el poeta Joan Margarit, autor de 'Hotel Andorra Park' i vinculat al país

Va escriure el poema després de la seva estada i d'un amor d'infantesa al Principat

Comentaris

Joan Margarit.
Joan Margarit. ARXIU

El poeta i arquitecte Joan Margarit ha mort als 82 anys. Havia definit la poesia com "una eina per al consol en els grans moments de pèrdua i de penes de la vida". Al llarg de la seva llarga trajectòria, va rebre diversos guardons com el Vallverdú a la trajectòria; el Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Cervantes 2019. Estava molt vinculat a Andorra.

La vinculació amb Andorra comença amb el seu pare, el també arquitecte Joan Margarit, que és l'autor de la plaça de les Arcades d'Andorra la Vella i del primer edifici del Park Hotel. De la seva estada a Andorra i d'un amor d'infantesa amb la petita de la família Rebés, el poeta va escriure anys més tard 'Hotel Andorra Park'.  "Treballo per a consolar gent solitària, que som el 100% de la població", va dir el poeta fa dos anys en una roda de premsa per valorar que el ministeri de Cultura espanyol li atorgava el Premi Cervantes 2019.

Editorial Andorra va publicar l'any 2012 una antologia seva amb el títol 'Marbre d'aire'. L'edició també inclou dues fotografies de Margarit a Andorra. Davant la producció lírica del poeta només es pot dir que és un autèntic referent de la poesia catalana moderna. La seva obra destaca per la seva passió i intel·ligència i pel seu rigor intel·lectual i artístic.

Va néixer a Sanaüja, a la Segarra, on els seus pares s'havien refugiat durant la Guerra Civil. Aquí hi havia els fonaments de la seva poesia, deia, i d'aquí va ser nomenat fill il·lustre. Va començar a escriure de molt jove. Ho feia en castellà, la llengua que li havien ensenyat a l'escola, i, durant dècades, va compaginar l'escriptura amb la seva feina d'arquitecte. Va treballar en l'equip de les obres de la Sagrada Família, la recuperació de l'estadi de Montjuïc per als Jocs Olímpics i la rehabilitació del monument a Colom.

Va ser passats els 40 quan, animat pel seu amic Miquel Martí i Pol, va començar a escriure en català i van arribar poemaris com 'Vell malentès', 'Mar d'hivern', 'La dona del navegant', 'Estació de França', 'Càlcul d'estructures', 'Es perd el senyal' o 'Joana', dedicat a la seva filla morta. Ha mort a Sant Just Desvern a causa d'un càncer que li va ser diagnosticat fa menys d'un any.

Comentaris

Trending