Mariona Bessa guanya el premi literari de narrativa Guillem Cifre de Colonya

'La captura' serà publicada per l'editorial Barcanova i ha estat la vencedora entre disset obres presentades al concurs infantil i juvenil

Mariona Bessa.
Mariona Bessa. Altaveu

L’escriptora andorrana Mariona Bessa Jové ha estat proclamada guanyadora del XLI Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2022 per la seva obra 'La captura'. El Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya està patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i compta amb el suport de l'editorial Barcanova, qui publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 euros.

Mariona Bessa va néixer a Escaldes-Engordany (Andorra) el 17 d’abril de 1994 i és biòloga especialitzada en laboratori d’anàlisis clíniques. De ben petita va sentir passió per l’escriptura i ja a deu anys escrivia relats curts que compartia amb familiars i amics. L’any 2019 va guanyar el primer premi del concurs de contes de Nadal que organitza el Govern, guardó que va obtenir novament l’any 2021. 'La captura' és la seva segona novel·la, però la primera amb què guanya un premi literari. És un relat de ciència-ficció en el qual està en joc la supervivència de la humanitat.

La protagonista cercarà l'amor amb una constància de segles, en el marc d'una escenografia postapocalíptica en la que el lector trobarà, entre d’altres, persones Dotades, Viatgeres pel temps, Deixebles i Deïtats. La novel·la, que remet al món dels còmics protagonitzats pels Mutants i a pel·lícules on es viatja pel temps, permetrà al jove lector una primera incursió en dues temàtiques del gènere molt actuals: la ficció ecologista i els embolics sovint paradoxals dels desplaçaments en el temps.

A la novel·la es parla de la permanent lluita entre els conjunts binaris que de forma inevitable marquen l'evolució de la vida dels éssers humans: Bé/Mal, Amor/Odi. El lector, identificat amb els protagonistes, haurà de triar entre acceptar la cruel Distòpia o confiar en la possibilitat de la Utopia. De La Captura en destaquen el caràcter dels seus personatges, el ritme de l'acció, el conflicte que explica i les qüestions que fa evidents la seva lectura, que respondran al gust, preocupacions i referents dels joves lectors d'ara.

El jurat ha estat format per l’editora Sara Moyano i l’escriptor Pere Martí, en representació d’Editorial Barcanova, l’escriptor Miquel Rayó i la il·lustradora Nívola Uyà. A l'edició d'enguany s’hi ha presentat un 17 obres, procedents de Catalunya, Andorra, València i Illes Balears, amb una bona mostra de diversitat temàtica i estilística. Des de la seva primera edició l’any 1981, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català i ha publicat trenta-vuit obres d’autors com ara Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó, Xavier Vernetta, Montse Homs o Ruth Tormo. La majoria d’aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres amb què treballen els centres educatius de l’àmbit de la nostra llengua.

Etiquetes

Comentaris

Trending