Govern destina 30.000 euros per potenciar fins a 12 pel·lícules anuals en català

El conveni que s’ha signat entre el ministeri de Cultura i el cinema és una continuació del que hi havia vigent, amb la modificació que les entrades tindran un preu bonificat de 4 euros i es podran recollir a les taquilles

Signatura del conveni per fomentar el cinema en català
Signatura del conveni per fomentar el cinema en català SFGA

El ministeri de Cultura i els cinemes Illa Carlemany han signat un nou acord de col·laboració. És una continuació o ampliació del que hi havia vigent per potenciar el visionat de pel·lícules en català. D’aquesta manera, s’aportaran 30.000 euros per la projecció de 12 films anuals. Aquesta partida es destinarà, concretament, a compensar el preu de les entrades, que serà de 4 euros i que es podrà recollir a les taquilles dels cinemes.

Fins ara, l’acord de col·laboració permetia tenir entrades gratuïtes per a un cert nombre de persones que les demanaren i les anaren a buscar. Aquesta fórmula, però, no ha tingut el funcionament esperat. Segons ha assenyalat la ministra de Cultura, Sílvia Riva, es tenien entre 150 i 200 entrades que adquiria el Govern i que es posaven a disposició. “Aquest conveni tenia punts de millora, i hem introduït nous canvis per tal d’intentar assegurar la presència d’estrenes en català”, ha explicat Riva. El director d’Illa Carlemany, Jordi Torres, ha indicat que l’afluència a aquests films va ser certament baixa. Únicament un 4% del total d’espectadors de tot l’any, que es correspon en aproximadament 4.000 persones. Les pel·lícules més vistes van ser Alcarràs i, sobretot, les de públic infantil.

Amb aquesta nova fórmula, que inclou entrades bonificades a 4 euros per a tots els espectadors de pel·lícules en català, s’espera recuperar l’afluència. Es tracta d’una mena de prova pilot, que tindrà vigència durant el 2023. En un principi des del ministeri s’aportaran 30.000 euros per compensar aquesta diferència entre el cost d’una entrada normal i les bonificades. En concret, es preveu que sigui per als espectadors de 12 films, un per cada mes de l’any. Riva ha assenyalat, però, “que és susceptible d’estudiar una ampliació si s’escau”. La voluntat és que “sigui continuista i refermar el compromís”.

De moment, encara no es té clar quina serà la primera pel·lícula. El que ha afirmat Torres és que es portaran tantes pel·lícules en català com es pugui durant l’any. Una que té moltes paperetes per encetar aquest nou cicle és ‘Super Mario Bros’. Serà en el moment de la primera estrena quan es comenci amb aquesta bonificació. “Podríem haver començat avui, però no creiem que sigui el més correcte perquè tenim alguna pel·lícula que ja s’ha estrenat i seria un greuge comparatiu amb els clients que han vingut pagant el preu normal”, ha assenyalat Torres. Per tant, en el moment que es concreti quin serà el primer film que es projectarà amb la bonificació.

Així mateix, Riva ha explicat que el cicle Gaudí no continuarà. “Acabarà els terminis que té previstos i contractats”, ha puntualitzat, “s’ha avaluat aquesta acció i és una proposta que vam estar contents de provar i de veure si hi havia resposta, i els números que s’han presentat no són el retorn que esperàvem pels esforços que hi hem esmerçat”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending