Una exposició divulga l’art popular de la talla de fusta i ret homenatge als artesans lauredians

La mostra compta amb apartats referents a les eines antigues que, amb el pas dels anys i la industrialització, han esdevingut obsoletes

Comentaris

Alguns dels objectes de la mostra.
Alguns dels objectes de la mostra. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Aquest dimecres s’inaugurarà a la sala Sergi Mas de Casa Comuna l’exposició, 'L’art de la talla de fusta i els seus artesans'. La mostra té com a objectiu la divulgació d’aquest art popular pràcticament desaparegut i que és part del nostre patrimoni etnogràfic. Es vol retre homenatge als artesans que el van treballar, especialment als lauredians ja que a la parròquia n’hi ha un important testimoniatge.

En concret, a sis artesans: Pere Areny conegut com 'el Moxellaire', un agricultor que fabricava i tocava gralles, Ramon Gispert, també agricultor de Certés conegut pels seus esclops, Josep Granja, pastor i ramader artesà de salers, Francesc Rossell, especialista en la confecció de mobiliari tradicional, Bonaventura Naudi, tallista professional, i Josep Maria Canal, fuster i l'únic de tots ells que està en vida.

Tal com ha destacat la cònsol menor Mireia Codina en la presentació davant dels mitjans de comunicació, l’exposició comptarà amb apartats referents a les eines antigues que, amb el pas dels anys i la industrialització, han esdevingut obsoletes davant de la industrialització del treball de la fusta. El comissari de l'exposició, Roger Mas, ha explicat que hi ha més d’un centenar de peces entre objectes utilitaris, decoratius, mobiliari i eines que van des del segle XVIII fins al segle XXI com instruments musicals, esclops, ebenisteria o els caps de biga de l'antic comunidor del cementiri de l'església parroquial. 

Gràcies a sessions d’una desena de famílies, també s’hi mostren estris i petits mobles antics d’ús quotidià, obra d’artesans de la parròquia. Hi han participat les famílies Rossell Soler, Canal Escales, Areny Ivern, Sergi Mas, Marta Granja, Josep Maria Felipó, Angelina Balletbó i Roser Areny. Complementen l’exposició peces que ha cedit el departament de Patrimoni Cultural del Govern i l’Escola d’Art.
 
Per tal de crear una exposició dinàmica i didàctica es destinarà un apartat a les joguines de fusta que serà manipulatiu. Els visitants, tant adults com infants, podran jugar amb les peces exposades i interpretar i valorar de forma lúdica el treball de la fusta. Com a complement, es farà un taller de joguines. En aquest sentit, la respnsable de la sala Sergi Mas, Anna Mangot, ha destacat que s’han previst diferents activitats pedagògiques: les conferències, 'L’explotació del bosc de La Rabassa' a càrrec de David Mas i 'L’etnografia i la història d’Andorra reflectida en la talla de fusta' a càrrec de Robert Lizarte i Joaquim Valera, tallers amb les escoles amb un artesà i la presentació d’un llibre de de Sergi Mas.
 
L’exposició es podrà visitar a Casa Comuna fins el 15 d’abril.

Comentaris

Trending