L'Esbart d'Andorra la Vella commemora el 40è aniversari amb activitats fins a l'agost del 2022

La primera serà aquest dissabte en el marc de la Fira de la capital on recuperaran les danses del seu debut

Comentaris

Miquel Canturri i Maria Àngels Velando a l'aniversari de l'Esbart Dansaire.
Miquel Canturri i Maria Àngels Velando a l'aniversari de l'Esbart Dansaire. Bru Noya

L'Esbart Dansaire d'Andorra la Vella celebra el seu 40è aniversari amb un seguit d'activitats que s'iniciaran aquest dissabte, coincidint amb la fira de la capital i que acabaran el mes d'agost del 2022 amb la festa major. Els actes han estat presentats aquest dimarts pel conseller de Cultura, Miquel Canturri i per la directora de la formació, Maria Àngels Velando.

Canturri ha recordat que l'esbart és una entitat d'interès públic de les cinc que té el comú. "Des de fa quaranta anys estem apostant per l’esbart que fa una feina molt important per al poble i per al país. Es important tenir entitats com aquesta", ha dit per afirmar tot seguit que "cada any el contrapás ha esdevingut un dels actes més importants de festa major. De ballar-lo fa 10 anys poca gent hem passat a un augment considerable dels balladors".

Ha anunciat que s'augmentarà la subvenció anual de 26.000 euros per dur a terme els actes "i fer un aniversari que poguem recordar". La directora de l'esbart ha fet esment a la seva fundació l'octubre del 1981 i que en un principi pertanyia al comú. La presentació va tenir lloc l'agost del 1982 coincidint amb la festa major. Aquella actuació va servir per inaugurar el nou edifici del comú i la Plaça del Poble. En aquella ocasió es va ballar el contrapàs, la 'Dansa del Porrer' i danses catalanes. Velando ha reconegut que "volíem fer més coses però la pandèmia ens ho ha impedit".

Aquest dissabte, a l'escenari de la Fira d'Andorra la Vella tornaran a ballar les danses del seu debut més el 'Ball de Cintes' i l'objectiu és fer una actuació molt interactiva amb el públic tot respectant els protocols covid. El segon acte de la celebració serà el mes de gener amb l'Escudella de Sant Antoni. S'estrenarà una dansa dedicada als escudellaires ja que van fer un plat commemoratiu de l'aniversari de l'esbart. Per Carnaval, a part del 'Robatori de les Olles', es ballarà el 'Ball de la Consòrcia', creat fa 20 anys i hi participaran totes les seccions de l'entitat.

El 15 de maig serà el torn d'un festival amb musics en directe i cantants que hagin col·laborat en un moment o altre amb l'esbart mentre que el juny estaran en la nit de Sant Joan al costat dels fallaires. L'aniversari es tancarà amb la festa major que inclou el 'Contrapàs' i la 'Dansa del Pregó'. Es comptarà amb la presència de grups d'Argentina i Mèxic i possiblement del Brasil.

En aquests 40 anys han passat per l'esbart uns 300 dansaires des que Rafael Miranda en fos el primer director. Ara n'hi ha entre 50 i 60 tot i que Velando indica que "la pandèmia no ha estat bona especialment en la incorporació dels més petits". Per aquest motiu, no descarten anar a fer difusió a les escoles i especialment entre els nois que ara estan en clara minoria. La quantitat i diversitat d'activitats extraescolars i el fet que molts nois optin a partir d'una determinada edat per passar a fer esport, són en opinió de Velando, els principals motius per a la manca d'efectius a la base.

CONCURS D'IDEES PER AL VESTUARI

La directora ha anunciat també que es posarà en marxa un concurs d'idees per dissenyar el nou vestuari de l'esbart perquè l'actual té 40 anys. Anna Mangot confeccionarà el plec de bases i un jurat decidirà quin és el millor disseny. El concurs estarà obert a tothom perquè, segons Velando, el Contrapàs és de tots”, amb l’objectiu que la vestimenta s’adapti a l’actualitat però sense perdre l’essència tradicional. El jurat que escollirà el nou vestuari seran persones implicades en la cultura popular de la parròquia i d’Andorra.

Etiquetes

Comentaris

Trending