Dues obres de clar sabor andorrà es representaran al Teatre Nacional de Catalunya

L’ENA, que aposta per la creació d’una Jove Companyia de Dansa, i la sala pública catalana signaran un conveni per impulsar aquests dos projectes de cara al 2023 i 2024

Vega, Casal i Casero han presentat els projectes de l'ENA de cara al 2022.
Vega, Casal i Casero han presentat els projectes de l'ENA de cara al 2022. G. P.

La Fundació Escena Nacional (ENA) signarà un conveni amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per portar l’any vinent i el 2024 dues coproduccions impulsades des del Principat a la sala barcelonina. L’anunci s’ha fet durant la presentació dels projectes de l’entitat per al 2022, una temporada que ja viurà dissabte el seu tret de sortida amb la primera representació d’’Aquí Ràdio Andorra’. Un dels objectius de la campanya és apostar de forma clara per la joventut, amb noves promocions i la creació d’una companyia de dansa per a nois i noies entre 15 i 18 anys.

“Treballem en aquest conveni per coproduir dos espectacles que ja estan a l’agenda del TNC”, ha avançat el director artístic de la fundació, Alfons Casal. En aquest sentit, ha apuntat que l’acord amb la sala catalana, en aquesta ocasió, anirà més enllà d’una producció on col·laborin els artistes andorrans. En aquest cas, serà “l’ENA qui inici els projectes” i “comptarà amb equip del país en tots els àmbits possibles”.

La temporada 2022 viurà el seu tret de sortida dissabte: ‘Aquí Ràdio Andorra’ s’estrenarà al Teatre de les Fontetes, comptant amb protagonisme d’artistes sorgits de la Jove Companyia Nacional

Casal ha recordat que “una de les línies que tenia al cap era tenir una finestra d’exhibició pels projectes de mitjà format que són difícils d’encabir a Andorra”. El conveni amb el TNC és la sortida “perquè es pugui veure el treball que s’ha fet, moure’l i explotar en aquest sentit, sense que el rèdit sigui simplement econòmic”. D’aquesta forma, es podrà “exportar a nivell cultural el que s’està fent aquí”.

Aquest projecte mira cap al futur, però de cara a enguany, l’entitat també es mostra ambiciosa amb unes propostes que suposen sobretot una aposta clara per la gent jove, pensant en “incrementar el teixit escènic professional”. Així, i més enllà de la representació que ja s’inicia el dissabte d’’Aquí Ràdio Andorra’, es vol impulsar una Jove Companyia Nacional de dansa, iniciativa que lidera Mònica Vega. Es buscaran ballarins d’entre 15 i 18 anys, principalment als esbarts del país, ja amb la idea de poder estrenar una peça durant el mes d’agost.

Des del’ENA, es parla d’una “prova pilot” que ha de servir per “veure què succeeix i si hi ha interès per part dels joves”. A partir d’ella, “establirem les bases i els interessos”. Durant el mes de maig es faran les proves d’accés amb la vista posada en incorporar entre cinc i vuit persones. A partir dels seleccionats, a l’agost es treballaria un “procés creatiu” per a un espectacle que es pugui representar al carrer dins la programació d’estiu que es faci a la Massana. Cultura a banda, Vega ha afirmat que “també volem que els aporti valors que puguin formar part de la seva altra vida”.

La temporada per a l’ENA, però, ja s’encertarà aquest dissabte. ‘Aquí Ràdio Andorra’ es representarà per primer cop, al teatre de les Fontetes. Coincidirà, de fet, amb l’efemèride del dia que la policia va acabar tancant la històrica emissora. La seva trajectòria serà l’eix d’un muntatge que tindrà entre els seus protagonistes dos artistes sorgits de la Jove Companyia Nacional, com ha explicat el seu responsable, Jaume Casero.

Justament, d’aquest darrer grup, ja al setembre, sortirà un altre dels projectes de l’ENA. En aquest cas, es parla d’un “text clàssic” visitat des d’una “òptica contemporània”. De cara al novembre, ja es treballa, sota la direcció de Guillem Gefaell, en ‘Quan el cos troba un límit’, una proposta que comptarà amb la participació de l’ONCA.

A banda, des de l’ENA s’ha destacat que, més enllà de l’acord amb el TNC, una altra producció nascuda dins l’entitat es podrà veure a Barcelona. En aquest cas, al Teatre Akadèmia. Es tracta de ‘Quatre dones i el sol’.

Etiquetes

Comentaris

Trending