El cicle ‘La Cultura no s’atura’ es transforma en un festival intensiu de cap de setmana

‘Andorra Crea’, que vol apostar de forma ferma per ajudar a la professionalització dels artistes del Principat, se celebrarà simultàniament a les set parròquies entre el 29 de setembre i l’1 d’octubre

Un moment de la roda de premsa de presentació de la iniciativa.
Un moment de la roda de premsa de presentació de la iniciativa. G. P.

‘La Cultura no s’atura’ es transforma. El cicle d’activitats impulsat conjuntament pel Govern i els comuns canvia de denominació en la seva tercera edició, on el seu nom serà ‘Andorra Crea’. Es manté, però, l’esperit de col·laboració amb què va néixer la iniciativa en plena crisi sanitària. El festival aposta ara per fomentar la creació nacional però també per ajudar que propostes artístiques autòctones puguin ser contractades a l’estranger. Es concentrà en un sol cap de setmana, del 29 de setembre a l’1 d’octubre.  

“Andorra Crea es fa pels artistes del país, per fer visible la seva obra”, ha assegurat el conseller de cultura d’Andorra la Vella, Miquel Canturri. D’aquesta forma, es vol, en paraules del cap d’àrea de Cultura, Joan-Marc Joval, es vol que “es puguin professionalitzar”. I, per això, es vol promoure tant la creació nacional com el fet que les obres que es facin al Principat tinguin possibilitat de sortir a l’estranger.

Cultura vol fer venir programadors, especialment de Catalunya, perquè vegin les propostes amb la idea que es puguin contractar posteriorment per dur-les fora del Principat

Amb la vista posada en aquesta fita, Andorra Crea perseguirà diferents objectius. Entre elles, la generació de nous públics i estimular la contractació de producte nacional. També, ha apuntat Joval, de cara a un futur més a llarg termini que aquestes cites artístiques puguin esdevenir atractius turístics.

Per això, el festival es concentrarà en tot un únic cap de setmana: del 29 de setembre a l’1 d’octubre. Tindrà activitats a totes les parròquies, però una programació unificada, únicament amb creacions noves o recents. “Volem fomentar les noves propostes, però sense tancar-nos a d’altres que puguin ser més antigues”, ha explicat Joval.

A banda, al llarg d’aquests tres dies, no només es buscarà públic del país i de fora. També es farà una promoció entre operadors estrangers, tant públics com privats, que puguin estar interessats a contractar les obres que visquin la seva posada de llarg en el festival. En aquest sentit, Joval ha indicat que “la idea és fer venir aquests programadors i muntar-los un circuit per les parròquies”. D’aquesta forma, “podran veure què es fa a Andorra”. De fet, ha assegurat que “ja hem pogut comprovar que hi ha interès, però costa que la informació els arribi”. En un primer moment, es buscaran a Catalunya, ja que “és el nostre mercat cultural més proper”.

“Tenim un nou format i una nova denominació, però l’esperit és el mateix, amb tots els comuns implicats”, ha destacat la ministra, Sílvia Riva. El cicle comptarà amb una aportació econòmica d’Andorra Banking, que permetrà “tenir més recursos per al projecte”. Actualment, el pressupost se situa en 127.000 euros, 80.000 del Govern, 6.000 de cada comú i 5.000 de la patronal del sector financer.

Encara està per definir el nombre d’activitats que es desplegaran. Justament, ara s’ha d’obrir una convocatòria perquè els artistes puguin presentar les seves propostes. A partir d’aquest procés, se seleccionaran, també tenint en compte la disponibilitat econòmica. “No esperem ser, d’inici, 30 o 35 propostes; serà una cosa petita que volem fer créixer”, ha comentat el cap d’àrea de Cultura. Això sí, ha garantit que hi haurà “un o dos espectacles per parròquia”.

Comentaris (1)

Trending