Crèdit Andorrà i MoraBanc es deixen estimar recíprocament i avaluen una possible aliança

Comentaris

Crèdit Andorrà i MoraBanc es deixen estimar recíprocament i avaluen una possible aliança
Crèdit Andorrà i MoraBanc es deixen estimar recíprocament i avaluen una possible aliança

Crèdit Andorrà i MoraBanc estarien temptejant el terreny, avaluant la situació, de cara a una possible fusió entre les dues entitats. Malgrat que formalment l’una i l’altra mantenen un sepulcral silenci i fins i tot de portes en fora neguen les intencions aliades de futur, fonts properes als bancs han reconegut que les converses existeixen però un hipotètic acord encara queda lluny. Totes dues entitats busquen reforçar la seva presència a l’exterior, que és pràcticament nul·la en el cas del grup presidit per Jordi Mora Magriñà i que no acaba de rutllar com voldrien principalment via Banco Alcalá des del banc que actualment presideix Antoni Pintat Mas.

MoraBanc, que ha arribat a emetre un comunicat intern, als treballadors, per desmentir els contactes que altres fonts vinculades a la pròpia entitat han confirmat, fa uns mesos que va abandonar el procés d’acostament que va fer a Andbank. De fet, les dues entitats ja van iniciar fa anys un procés de fusió que no va acabar a arribar a bon port. I que va deixar llast a totes dues bandes. No obstant això, es van donar una segona oportunitat. Però el plantejament es va tornar a abandonar. El negoci d’Andbank està tremendament focalitzat a l’exterior i MoraBanc temia que assumint especialment el que seria la banca país o la de més proximitat de l’entitat dels Cerqueda i els Ribas no acabés contagiada la seva clientela ‘autòctona’ per casos com els de la família Pujol. Un altre punt de discòrdia, segons les fonts, va ser el repartiment de les cadires d’un hipotètic consell d’administració unitari.

Però la situació de la banca és complexa. Complicada. Totes les entitats d’estricta naturalesa andorrana -Banc Sabadell, per tant, quedaria lleugerament al marge- viuen moments molt difícils i no és que no tinguin marge per créixer. D’entrada, el que convé és reduir despesa, contraure’s. I això només es pot fer, asseguren les fonts, retallant en serveis centrals, en estructura interna. De fet, les dues entitats ja han estat afrontant una notable reducció de personal, sigui via prejubilacions o via acomiadaments no causals, una situació molt nova en el sector financer andorra. Ara, només les aliances poden facilitar un estalvi encara major. Alhora, també una fusió, una aliança també apuntada pel digital espanyol especialitzats en política i economia 'El Independiente', permet un enfortiment de cara a un reforçament del negoci a l’estranger, que MoraBanc pretenia fer a través de Tressis però que va veure com Banco de España li impedia l’operació.

Molt lluny dels beneficis que les entitats obtenien fa una mitja dotzena d’anys, potser una dècada, els grans accionistes de Crèdit Andorrà passen per serioses dificultats. Encara cueja el cost de l’adquisició de les accions que al seu dia tenia La Caixa. Els canvis normatius (amb l’intercanvi automàtic de dades fiscals com a bandera), l’impacte de la crisi de BPA o la situació econòmica en general i l’evolució bancària en particular, ja no a Andorra, si no en general, estan causant un veritable enrenou en el sector financer. Essent com és l’entitat més gran del país durant anys i la que més crèdits ha concedit, Crèdit Andorrà també hauria vist incrementat de forma perillosa el seu parc immobiliari producte de l’assumpció de béns immobles els titulars originaris dels quals no poden fer front a les hipoteques.

Les converses s’estarien succeint en el marc d’una mena de prospecció de terreny. No totes les parts que configuren cadascuna de les entitats veuen la necessitat o estat d’acord en l’operació. Per això, però, s’estan avaluant escenaris. La solvència de MoraBanc és ara per ara força superior a la de Crèdit Andorrà (46,7% per 21,8%), però per la resta de la majoria de magnituds, sobretot les que s’avaluen en euros, el banc liderat des del punt de vista executiu pel duet Josep Peralba-Xavier Cornella duplica gairebé sempre el banc del qual Pedro González Grau n’és el conseller delegat.

Si es tenen en compte els recursos gestionats, el darrer any totalment tancat, és a dir, el 2015, es va cloure amb una xifra rodona de 13.700 milions d’euros en el cas de Crèdit Andorrà i 7.200 milions d’euros quant a MoraBanc. Un altre paràmetre molt important i sobre el qual pivoten, majoritàriament, les operacions d’intercanvi accionarial, són els fons propis. I també en aquest camp Crèdit Andorra multiplica gairebé per dos la xifra del seu possible aliat. El banc verd tenia en tancar l’exercici 2015 un recursos propis de 622 milions d’euros mentre que MoraBanc es quedava en 309 milions. Dades que estan sobre la taula. Paràmetres que es tenen en compte en el marc d’aquest festeig. Crèdit Andorrà i MoraBanc es deixen estimar recíprocament.

Comentaris

Trending