Commoció en el teixit sociopolític del país per la mort del sindicalista i líder de Podem Joan Seguí

Els companys de la formació que presidia estudiaran algun acte de reconeixement, que també vindrà de Madrid, malgrat que el finat hauria demanat màxima discreció i cap tribut

-
-
La mort del funcionari de duanes, sindicalista i president de Podem Andorra Joan Seguí ha commocionat aquest dissabte el teixit sociopolític del país. Fins i tot el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, s’ha afegit en nom de l’executiu a les mostres de condol per la defunció de l’activista social. Abans, molts d’altres col·lectius polítics i sindicals havien mostrat el seu afligiment per la mort de Seguí, de 54 anys, que ha traspassat aquesta matinada passada.

Els companys de la formació que va promoure i presidir, encara que el mateix Seguí preferia dir que n’era el portaveu, estan estudiant algun tipus d’acte de reconeixement i homenatge, encara que la situació actual no facilita les coses. De fet, també han d’analitzar molt bé quin acte acaben impulsant per tal de respectar la voluntat del finat, que encara fa pocs dies hauria demanat que no transcendís el seu estat de salut i es va mostrar recelós a rebre tributs i elogis, malgrat que inicialment ningú no esperava un desenllaç fatal tan ràpid. Podem Andorra ja hauria estat informat des de Madrid que els cercles dirigents de l’entitat també preveuen fer algun tipus de recordatori del dirigent sociopolític andorrà.

Funcionari de duanes, formava part entre altres de l'associació de pares separats amb família i havia nascut feia 54 anys a Sant Julià tot i que residia a Andorra la Vella

Òbviament des de Podem, però també des del Partit Socialdemòcrata (PS), des de sindicats com l’USd’A o el Sipaag, des del col·lectiu sindical dels duaners que havia presidit o, com s’ha dit, des del propi Govern hi ha hagut mostres de condol i commoció per la mort de Joan Seguí. De fet, eren molt comptades les persones que coneixien l’estat de salut del sindicalista, que quan li va ser diagnosticat un càncer d’esòfag que ja havia produït metàstasi es va traslladar al domicili de la seva mare, a Manresa, per poder seguir millor el tractament mèdic al qual s’havia de sotmetre.

El seu fatídic final ha estat una concatenació de fatalitats. Joan Seguí Alonso feia molts pocs mesos que combatia un càncer que se li havia estès de mala manera. De fet, no feia massa dies que havia estat objecte d’una operació quirúrgica. Sotmetent-se al tractament corresponent en un centre mèdic català, suposadament Seguí es va acabar contagiant de Covid-19. I al final no ha pogut superar l’impacte de tot plegat. La seva defunció, ha commocionat, com s’ha dit, el teixit social i sindicalista del país, del qual Seguí n’era un dels animadors. La lluita per un habitatge digne era la darrera de les seves afrontes. 

Nascut a Sant Julià el 17 de novembre del 1965, Seguí era funcionari de duanes. Durant molt temps va presidir el sindicat que agrupava la pràctica totalitat dels treballadors públics d’aquest departament. Com a president del col·lectiu va abanderar, per exemple, un seguit de queixes i demandes sobre l’impacte que podia tenir el colorant que en el seu moment s’usava per diferenciar el gasoil de locomoció del de calefaccions. Membre, també, de l’associació de pares separats amb família d’Andorra, el 2015 va anunciar la seva intenció de fer carrera política. De fet, va posar en marxa la branca andorrana de Podem i des de llavors va tornar a estar força actiu a nivell reivindicatiu.

Feia molts pocs mesos que combatia un càncer que se li havia estès de mala manera; fent tractament mèdic en un centre sanitari català s’hauria contagiat de coronavirus

Els darrers anys, i entre altres coses com per exemple la lluita per despenalitzar l’avortament, havia promogut, juntament amb altres organitzacions, acampades en defensa d’un habitatge digne, tot vinculat a la dificultat per trobar pis de lloguer a preu raonable. Ja llavors patia algunes dolences que l’impedien en alguns períodes treballar. Fa uns mesos va patir un parell de caigudes que, primer, li van malmetre una espatlla i després un genoll. Pels volts de Carnaval li acabaria sent diagnosticat un càncer que el va portar a iniciar un tractament a un centre barceloní. Com que tenia una part de la família a Manresa, Seguí es va instal·lar a Catalunya per poder seguir millor la pauta mèdica, vist que la malaltia s’hauria agreujat força.

Segons les diverses fonts consultades, però, les darreres setmanes se li hauria diagnosticar el coronavirus, que el va obligar a ingressar. Finalment hauria estat la Covid-19 la que, malauradament, hauria accelerat un fatídic desenllaç que està commocionant diversos sectors de la societat andorrana, on era molt poc coneguda la situació que estava vivint el sindicalista i portaveu de Podem Andorra, pare de dues filles adolescents.

 

Comentaris (13)

Trending