Com a mínim cinc candidats per a notari

El Govern ha d’aprovar aquest dilluns el projecte de llei que hauria de servir per desencallar el protocol de la notaria Estañol

-
-
Com a mínim cinc juristes tenen intenció de presentar la seva candidatura al concurs per cobrir dues places de notari. El termini per formalitzar les candidatures, després d’haver-se allargat al seu dia, en principi acaba aquest divendres vinent si no hi ha canvis no previstos ara mateix. Aquesta és una setmana clau per al notariat del Principat, atès que aquest dilluns el Govern té previst aprovar el projecte de llei que ha de ser l’impuls definitiu per desbloquejar el protocol de la notaria Estañol, que és hores d’ara el primer maldecap que viu el sector.

Després de la baixa de Josep Estañol, el primer entrebanc va ser la feina que venia a sobre als tres notaris restants. Estañol era fins ara el màxim responsable de la segona notaris en volum de feina. Si els expedients que ell de mitjana anual tramitava s’havien de repartir entre els altres tres, era una tasca, almenys fins a l’esclat del coronavirus, impossible d’assumir. D’aquí que s’activés el concurs per a la provisió d’una plaça de notari que després van ser dues. L’ampliació d’un a dos llocs de feina, justament va fer que s’ampliés el termini de presentació de candidatures, que s’escola aquest divendres.

Pel camí, va sorgir el que ara mateix és el gran problema: el protocol d’Estañol quedava bloquejat a la Cambra de Notaris, que en podria ser dipositària sols per assegurar la seva transmissió cap al futur notari que substitueixi el fedatari pública que ha causat baixa però no el podia gestionar, no en podia fer ús. El Govern va creure que amb la llei vigent -i al contrari del parer d’altres institucions i juristes- no li permetia suprimir la notaria titularitzada per Estañol. Després de diversos estira-i-arronsa es va acabar elaborant un projecte de llei que es tramitarà per la via de l’extrema urgència.

En principi, el text, de nou articles que, sobretot, possibilitaran ara sí la supressió d’una notaria en casos com els d’Estañol i la posterior gestió del seu protocol per part de la Cambra de Notaris, s’havia d’haver aprovat dimecres passat. Però calia assegurar-se que cap grup parlamentari no hi posaria pegues per evitar traves en la tramitació urgent. Durant la junta de presidents que es va fer dimecres passat mateix, el representant de Terceravia a la reunió, Joan Carles Camp, va afirmar no estar al corrent del text i, en conseqüència, no es va poder tirar endavant.

Finalment, el denominat ‘governet’ d’aquest dilluns -de fet, davant la crisi del coronavirus tot sovint el consell de ministres s’ha reunit gairebé diàriament adoptant diverses decisions de prou volada- hauria d’aprovar el projecte de llei de modificació de la Llei del notariat i, automàticament s’enviarà el text al Consell General perquè, activant els mecanismes corresponents, es convoqui una sessió extraordinària i urgent de la cambra parlamentaria per a dimecres que tindrà com a únic objecte l’aprovació de l’esmentada llei, que entrarà en vigor l’endemà mateix de ser publicada al BOPA. Per tant, el desbloqueig del protocol Estañol hauria de ser efectiu, com a molt tard, el juny.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending