Clients de Vall Banc i BPA s’enfilen per les parets per les traves amb la renda variable 

Indignen les noves exigències documentals de l’entitat aixoplugada per JC Flowers i el fet de no poder accedir als saldos del banc en vies de resolució

-
-
El desbloqueig de la renda variable, que hauria d’haver retornat la normalitat als clients de Vall Banc, queda lluny de ser una solució. Almenys definitiva. Quan suposadament els titulars de les participacions congelades durant molt temps a Credit Suisse haurien de poder accedir a elles i, en conseqüència, fer i desfer, sorgeixen noves pegues en forma d’exigències documentals que estan traient de polleguera els clients. Això a Vall Banc. I a BPA controlada per l’AREB també hi ha problemes per seguir l’evolució dels saldos que fan tema el pitjor als clients.

Clients de Vall Banc han assegurat que són objecte de tota mena de preguntes, qüestionaris i exigència de justificacions quan pretenen desfer les seves posicions. Les fonts consultades han explicat que no deixa de ser una fórmula per intentar retenir el capital, els dipòsits, a qualsevol preu. No obstant això, les fonts han recordat que pràcticament tots els clients que van anar a Vall Banc procedents de BPA -que són, és clar, els que tenien la renda variable retinguda fins ara- ja van haver de superar al seu dia tota mena de controls per poder justificar l’origen dels seus diners.

De fet, en la immensa majoria de casos, per dir-ho d’aquesta manera, els dossiers del client es van refer de nou. Ara, segons les fonts, es tornen a realitzar tota mena de qüestionaris. Que si renovar el KYC, que si completar-lo, que si respondre el qüestionari FATCA… I tot per generar incomoditat i mirar de continuar la retenció. I, a més, no pas tota la renda variable està disponible. La que cotitza al merca espanyol, sí. Però no la dels fons. Puntualment, alguns clients s’han trobat que se’ls deia que no es podien endur segons quines quantitats de diner en efectiu. Això, però, no seria una pràctica general. En tot cas, tàctiques molt esporàdiques.

Els dipositants del banc sota control de l’AREB no han rebut cap explicació raonable sobre el motiu pel qual no poden tenir accés a les seves posicions tot i tenir-les bloquejades

I si a Vall Banc hi ha inconvenients, a la seva parenta pobra, la intervinguda BPA en fase de resolució, els problemes encara són majors. I el neguit dels clients, que a més a més se saben bloquejats i sense cap marge de maniobra, és cada vegada més elevat. Des que es va anunciar el desbloqueig de la renda variable, aquells clients que consultaven els saldos pels serveis de banca en línia cada vegada han pogut accedir a menys informació. Fins a no poder entrar enlloc.

En un primer moment va desaparèixer la possibilitat de poder fer el seguiment de les posicions de la renda variable. Poc després, tampoc van poder accedir als saldos estrictes. Inicialment es va informar oficialment que tot plegat es deuria a una deficiència informàtica. Per l’inaccessibilitat ha perdurat i ara ja no hi ha motivació. Justificació. Les fonts consultades han assegurat que l’única informació que ha transcendit, no oficial, seria les moltes dificultats que hi hauria per discernir entre els títols del compte Òmnibus que correspondrien a clients de Vall Banc i els que serien de titularitat de dipositants de BPA. I com que les dades que apareixien no eren correctes, s’hauria tallat l’accés.

Com que les diferents resolucions relatives a traspassos de clients avalaven o almenys donaven una suposada cobertura legal a la liquidació de títols -amb el conseqüent perill que els fons resultants acabessin integrats en una futura massa concursal-, el malestar cada cop va creixent més. Fonts consultades han explicat que “a BPA no poden treure la posició del client. Sembla com si amb l'arribada de la renda variable estiguin tenint problemes i ho estiguin arreglant”. En aquest sentit, les fonts consultades han afirmat que “si s’haguessin venut les posicions de valors com deien les vàries resolucions fetes a les migracions, els diners estarien al compte corrent, però és que no apareix res de la posició del client, ni tan sols el compte corrent”.

Tant en el cas de Vall Banc com sobretot en el cas de BPA s’estan preparant, per part d’assessors legals d’alguns dels clients i dipositants afectats, diverses queixes formals davant les autoritats responsables com a pas previ a instar accions judicials, que en principi serien de naturalesa administrativa en el cas que es pugui imputar alguna responsabilitat, per exemple, a l’AREB, però sense descartar la via penal. Tot plegat, asseguren fonts del sector bancari, no ajuda a donar credibilitat a la plaça ni a enfortir la confiança dels seus clients.

Comentaris (8)

Trending