Clam a Catalunya perquè Espanya aclareixi la 'guerra bruta' contra BPA

Clam a Catalunya perquè Espanya aclareixi la \'guerra bruta\' contra BPA

El govern català i els partits que hi donen suport posaran tota la carn a la graella per intentar que s’aclareixin les amenaces i extorsions que van afectar Banca Privada d’Andorra (BPA) i que tenien com a objectiu “atacar” el procés sobiranista. Sols el Partit Popular (PP) s’ha desmarcat obertament de la voluntat de saber fil per randa què va succeir amb les ‘clavegueres’ de l’Estat espanyol.

Des que un dels dos màxims accionistes de BPA, Higini Cierco, va denunciar dijous de la setmana passada en seu judicial les extorsions de què havien estat víctimes principalment tant ell com el conseller delegat de l’entitat, Joan Pau Miquel, per tal que el banc oferís dades de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, però també d’Artur Mas i Oriol Junqueras, la temperatura política a Catalunya no ha fet res més que créixer. I també la mediàtica.

Diverses fonts de l’entorn de la Generalitat han convidat el govern espanyol a investigar què va passar perquè un cas com el denunciat per Cierco i BPA “danya la credibilitat de la política i les institucions de l’Estat”. Fonts de la presidència de la Generalitat s’han felicitat perquè la justícia andorrana sí pretengui investigar l’afer. Aquesta felicitació ve a tomb de la decisió de la batlle Canòlic Mingorance, instructora del ‘cas BPA’, de desglossar l’episodi d’extorsions i amenaces, per tal que sigui objecte d’una investigació especial.

El secretari d’Economia de la Generalitat i militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que investigui també l’actuació d’alguns dels seus comandaments policials adscrits al ministeri de l’Interior. Aragonès, en unes declaracions a RAC1, ha lamentat els “relats ficticis i falsos” que suposadament usaria Espanya per “atacar” el procés català. Alhora, el número dos d’Oriol Junqueras a la conselleria econòmica considera que el comportament espanyol amb Andorra demostraria una manera de fer política exterior “molt poc patriòtica i democràtica”.

Un altre alt càrrec de la Generalitat, en aquest cas el conseller de Cultura, Santi Vila, que al seu torn es militant del nou Partit Demòcrata Català (PDC, l’antiga Convergència), ha criticat el fet que els “abusos de poder” que es puguin donar a l’Estat espanyol tenen la indiferència com a resposta. També ha reclamat que s’aclareixi l’episodi que va afectar BPA perquè, segons que ha manifestat en una entrevista a TV3, “no només hi ha l’executiu” implicat si no d’altres “instruments de l’Estat” que a parer de Vila “no han estat a l’alçada de les circumstàncies”.

També polítics catalans amb representació a Madrid com el diputat d’ERC Joan Tardà volen que es posi llum i taquígrafs a la situació que afecta Andorra i BPA. En aquest sentit, ja quan va transcendir la denúncia d’Higini Cierco, Tardà va mostrar-se partidari d’afegir el cas que hauria afectat l’entitat intervinguda arran de la nota del FinCEN a la comissió parlamentària que es vol impulsar al Congreso de los Diputados al tomb del denominat ‘Fernandezgate’.

L’única veu discordant en tot plegat ha estat la de l’actual líder del PP a Catalunya i diputat al Parlament català, Xavier Garcia Albiol. En el seu cas, el parlamentari popular ha recomanat al Govern de la Generalitat “estar calladets” davant l’actuació de les ‘clavegueres’ espanyoles atès que al seu parer el ‘cas Pujol’ és “vergonyós” i els partits que donen suport al govern català, i especialment l’actual PDC, no serien, a parer seu, el millor exemple.

La família Pujol, atenta a tot plegat

També l’entorn de la família Pujol pretén que s’aclareixi tot plegat. Per això estarà molt atén als avenços en la investigació que hi pugui haver al Principat. La batlle Mingorance, arran de la declaració de l’accionista majoritari de BPA, ha comunicat el fet a la instructora del cas del presumpte revelació de secrets bancaris. Els Pujol ja havien promogut aquesta acció per via d’una querella contra persona desconeguda. Higini Cierco va declarar davant de la responsable judicial del ‘cas BPA’ que el conseller delegat de l’entitat hauria lliurat sota amenaça i suposades coaccions algunes dades dels Pujol. L’advocat de la família de l’expresident català, Jean-Michel Rascagneres -actual president del consell d’administració de la Seguretat Social i integrant d’algunes de les darreres llistes electorals de DA-, ha explicat a diversos mitjans que demanarà que es dedueixi testimoni i si escau s’encausi a l’esmentat Higini Cierco, a l’agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso; i al comissari cap de la Unitat d’Afers Interns de la policia nacional espanyola, Marcelino Martín Blas. El cas de Barroso és especialment complicat perquè el policia, en virtut del seu càrrec, té immunitat diplomàtica.