Cent cinquanta isards abatuts i dues infraccions molt greus durant la Setmana de caça

Els caçadors són cada vegada més selectius a l’hora de disparar i entre això i el mal temps d’alguns dies no s’han acabat d’esgotar les anelles permeses, que eren tot un rècord (181)

Un isard fent bots pel Madriu aquests dies de setmana de caça.
Un isard fent bots pel Madriu aquests dies de setmana de caça. C. J.

Una Setmana de caça de l’isard en general ‘tranquil·la’, sense grans aldarulls. Amb dos incidents greus els primers dies i una xifra notable d’anelles que no s’han usat, trenta en concret. El fet que els darrers dies hagi fet mal temps, que hi hagi hagut animals en abundància i que els caçadors siguin cada vegada més selectius alhora de disparar fa que cada anys es tanquin menys anelles de les permeses. Això és, que s’abatin menys isards dels autoritzats. Finalment s'han acabat caçant 150 dels 181 isards permesos.

Aquest diumenge a les 22 hores es va tancar el termini màxim per declarar, al punt de control que els banders han ubicat durant tota la setmana a tocar de la rotonda de la boca encampadana del Túnel dels Dos Valires, al costat del nou edifici del COEX, les eventuals captures que s’haguessin fet. Només (només si es té en compte que l'any passat n'hi va haver quatre) hi ha hagut dos incidents greus. De fet, molt greus: el control de dos caçadors en dos punts del territori andorrà diferents -en un cas a tocar el riu de Sant Josep, al Pas de la Casa- els primers dies de la setmana que no havien anellat degudament els isards que havien abatut.

Enguany no hi ha hagut cap incident perquè algun caçador andorrà hagi fet alguna actuació fora dels límits territorials del Principat; i s'han recollit 118 mostres de melsa d'animals capturats 

Això comportarà, a banda del comís immediat de l’arma i de l’animal, una sanció econòmica de 2.000 euros i la retirada del permís de caça durant tres anys, amb l’obligació d’haver de tornar a fer els cursos i exàmens pertinents per tornar a disposar de l’autorització corresponent. Enguany no ha transcendit -i tot fa pensar que no hi ha hagut- cap incident perquè algun caçador andorrà hagi fet alguna actuació fora dels límits territorials del Principat. En general, han remarcat diferents caçadors, ha estat una bona setmana de caça i convivència a la muntanya.

El bon temps ha permès gaudir de la natura i el fet que la cabana d’isards sigui molt voluminosa també ha fet que s’hagi pogut ser àmpliament selectiu. De fet, diversos caçadors han assegurat que cada vegada més només es dispara si realment es veu una peça que convé. Normalment animals d’anys, que esdevenen trofeus, i no malmeten el creixement sostenible de la cabana. Com s'ha dit, han quedat 31 anelles per usar, tal i com han confirmat els banders.

D’animals, d’isards, se n’han vist molts durant tota la setmana. I de caçadors també n’hi ha hagut uns quants centenars (576 segons dades oficials agrupats en cinquanta colles) a la muntanya. El fet que aquest cap de setmana hagi estat plujós, però, ha fet reduir la presència de caçadors o l’afany per caçar, encara que sol ser en el primer tram del certamen que les colles abaten els animals que els corresponen.

S’han recollit 118 mostres de melsa dels isards capturats. Totes aquestes mostres permet al Departament de Medi Ambient continuar coneixent l’estat sanitari de la cabana d’isards al Principat. En aquest sentit, els banders han agraït la participació dels caçadors tant en la recollida de mostres biològiques dels animals com en el recompte general. Es recorda que el termini fixat pel retorn de les anelles per part dels caçadors finalitza el 9 d’octubre d’enguany.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending