L’Arieja atribueix la triquinel·losi dels seus porcs fers a la proximitat amb Andorra

El president de la federació de caça del departament fronterer, Jean-Luc Fernandez, assegura que la malaltia és un “problema recurrent” al Principat

Comentaris

Un grup de porcs fers.
Un grup de porcs fers. ARXIU

La detecció de dos porcs fers amb triquinel·losi al departament francès de l'Arieja ha encès totes les alarmes en una zona on l'afició per la caça és notable. El 60% dels animals que es cacen són analitzats al departament abans de comercializar la seva carn per només un 6% a la resta del país. El president de la federació de caça del departament fronterer, Jean-Luc Fernandez, assegura que la triquinel·losi és un “problema recurrent” al Principat.

En unes declaracions al diari La Dépêche du Midi, Fernandez diu que els casos es concentren a l'Alta Arieja al límit fronterer amb Andorra. Posa com exemple el d'un porc fer amb la malaltia a Auzat. També se n'ha trobat, però, un a Ustou una zona (Couserans) on Fernandez explica que no se n'acostumen a detectar. 

La triquinel·losi es caracteritza per la presència de quists en el teixit muscular, que contenen una larva enrotllada en espiral. És una malaltia de declaració obligatòria. Aquest paràsit acostuma a arribar als humans després de consumir carn de porc o senglar infectada i mal cuinada. La triquinel·losi provoca dolors gastrointestinals, musculars, diarrees, febre o debilitat, entre altres símptomes. Pot variar des d'una infecció no aparent fins a una malaltia mortal (la mortalitat sol ser inferior a l'1%, tot i que pot arribar fins al 35% si no es diagnostica i es tracta ràpidament).

El març de 2021 es va detectar en dos exemplars abatuts a la zona d'Arfa, dins del municipi de Ribera d’Urgellet, i d'un altre animal mort a la zona de Gavarra, al terme de Coll de Nargó. La congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina i que, per tant, no pot substituir l'anàlisi per detectar la presència del paràsit. La transmissió de la malaltia es pot produir també a través d'altres animals que hagin consumit carn de porc senglar infestada, com seria el cas de gossos, guineus, rates o ratolins, entre altres.

Etiquetes

Comentaris

Trending