Cinca ve a dir que ara per ara no hi ha data ni per fer operatiu Vall Banc ni per vendre'l

Comentaris

Cinca ve a dir que ara per ara no hi ha data ni per fer operatiu Vall Banc ni per vendre\'l
Cinca ve a dir que ara per ara no hi ha data ni per fer operatiu Vall Banc ni per vendre\'l

“Fins que no s’acabi aquesta fase (la del procés de subhasta i venda), oblidem-nos del fet d’obrir Vall Banc.” El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha deixat clar que fins que no hi hagi un comprador clar per al banc pont, aquest no es posarà en marxa. I el calendari, ha recordat, el tutela l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Però no sembla que hi hagi una data gaire clara. Segons Cinca, els interessats en poder presentar una oferta de compra estarien hores d’ara estudiant tots els indicadors relatius al nou banc abans de fer arribar, si ho creuen convenient, la proposta d’adquisició. El titular de Finances ha tret ferro al fet de no disposar de corresponsals, malgrat que ha assegurat que les negociacions que s’estarien fent “em consta que estan avançant”.

El calendari establert entre l’administrador de BPA i els membres de l’AREB situava el 18 de gener com a data més probable perquè Vall Banc iniciés l’activitat operativa. Cinca, que durant la compareixença ha negat que hagués dit cap data, i encara menys un dilluns, va assegurar en la roda de premsa posterior al consell de ministres del 16 de desembre que esperava que la finalització definitiva de l’auditoria encomanada a PricewaterhouseCoopers (PwC), la posada en marxa del banc pont i la seva venda posterior es pogués fer “a mitjan gener o durant la segona quinzena de gener”. Ara, el ministre ja és molt més prudent. No hi ha data ni per fer efectiva la venda ni tampoc per la posada en marxa de Vall Banc. Això sí, “durant aquest mes de gener cal que Vall Banc ho tingui tot preparat per poder ser operatiu” quan l’AREB ho consideri oportú. 

I quan es considerarà oportú? Doncs “quan tingui el comprador tancat”. I quan estarà tancat. Aquí ja és quan es passa tota la responsabilitat a l’agència pública i no hi ha res més a dir. “Quan s’hagi acabat el procés de subhasta i venda.” Segons Cinca, els hipotètics interessats en poder adquirir el banc pont, que eren vuit entitats (quatre del país i quatre d’estrangeres) estarien actualment analitzant Vall Banc des de diferents vessants “per poder articular una oferta”. Però encara “no estem en aquesta fase”, la de realitzar una proposta. Queda lluny encara. El ministre ha deixat clar que és necessari que entre la posada en marxa de l’entitat que es pretén vendre i la seva venda efectiva ha de de passar molt poc temps per tal que no perdi valor. O en termes emprats per Cinca, per tal que “no tingui un valor diferent”.

El portaveu governamental encara ha fet més reflexions. Així, per exemple, ha deixat clar que l’interès principal dels possibles compradors és assegurar-se “que allò que passi a Vall Banc no li suposi un problema si l’adquireix”, és a dir, que “no es contamini res”. D’aquí tota, segons Cinca, tot el treball auditor amb PwC. “De res no servirà tot el que s’ha fet” si no es pot tenir la certesa que els actius que van al banc pont són immaculats. És clar, també, que per poder-se vendre, ni que sigui un moment, Vall Banc haurà de ser operatiu. Perquè la llei hi obliga, segons el ministre. I en les diverses negociacions que s’estarien fent en relació a llicències informàtiques, contractes de swift, mitjans de pagament i altres qüestions, certament, “el més complexe” és la recerca de corresponsals. Ara per ara no hi ha res de res segons diverses fonts. Ningú no vol ser el primer d’operar amb Vall Banc. I de moment tampoc s’ha pogut trobar la manera perquè un altre banc andorrà pogués fes de pont entre BPA i Vall Banc.

Un equip de mínims de PwC

Cinca no s’ha referit aquest dimecres a l’informe que haurien d’elaborar els experts de PwC en relació a la reelaboració de milers de KYC de clients. A les anàlisis de milers de comptes. L’estira-i-arronsa entre les institucions de supervisió (especialment l’INAF) i la consultora de matriu americana sobre com tancar el treball continuarien a l’ordre del dia. Les analítiques, a la pràctica, ja s’haurien finalitzat. Segons diverses fonts, bona part de l’encara no quarantena de persones de l’empresa analista que queden al Principat clouen la seva feina o, com a mínim la seva estada al país, aquest divendres. PwC deixarà un equip, un retén de poc més de mitja dotzena de persones. Va arribar a tenir a Andorra al voltant d’un centenar i mig de persones. Els primers equips van aterrar al Principat el cap de setmana immediatament posterior a la intervenció de BPA, a la publicació de la nota del FinCEN, el 10 de març.

Una part dels gestors de BPA tenen un important malestar amb alguns dels consultors de la companyia d’origen americà. Alguns dels dossiers sobre clients s’han hagut de refer (o almenys de completar) dues i tres vegades. Un dels enfrontaments principals que hi ha hagut, segons les fonts, entre gestors i consultors és la suposada pèrdua de documentació. Informació que s’havia sol·licitat als clients en la reelaboració dels KYC i que els dipositants havien aportat i s’havia inclòs en l’expedient, posteriorment, i quan aquest expedient passava a mans del consultor de PwC que n’havia de fer la revisió comprovatòria posterior, s’acabava trobant a faltar.

Cosan exposa al Consell el full de ruta sobre l'acord monetari

El president del consell d’administració de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Raül Gonzàlez, i la directora del mateix organisme, Maria Cosan, han comparegut avui de nou davant els consellers generals que configuren la popularment coneguda com a ‘comissió d’investigació BPA’. Segons diverses fonts, sempre sotmeses a una rígida confidencialitat vistes les advertències proferides en seu parlamentària, Gonzàlez i Cosan ben poca cosa haurien tractat de la crisi de BPA. De fet, com que la comissió tracta sobre la vigilància i estabilitat del sector financer, fonamentalment els dos càrrecs de l’INAF el que haurien fet hauria estat exposar el full de ruta que tenen previst en el marc del desenvolupament de l’acord monetari. Aquest treball comporta o comportarà l’aprovació d’un seguit de lleis que s’hauran d’anar enviant al Consell. De fet, alguns d’aquests textos ja corren pressa, segons les fonts, que van assegurar que en breu també té previst comparèixer el ministre de Finances, Jordi Cinca, davant la comissió legislativa de la matèria (no pas l’especial sobre el sector financer) per exposar la mateixa qüestió i traçar el calendari legislatiu previst per l’executiu en relació amb l’acord monetari amb la UE.

Fotografia: ATV

 

Comentaris

Trending