Cinca afirma sobre el 'cas Pujol' que es col·laborarà amb Espanya i "que ho pagui qui ho hagi de pagar"

Cinca afirma sobre el \'cas Pujol\' que es col·laborarà amb Espanya i \"que ho pagui qui ho hagi de pagar\"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha afirmat, com de fet no podia ser d’una altra manera, que la clau de volta sobre el ‘cas Pujol’ és saber si “aquests diners eren d’una procedència il·lícita. Aquesta és la qüestió”. Cinca ha assegurat que el Principat col·laborarà en tot allò que li demanin les autoritats espanyoles sempre en el marc dels convenis de cooperació signats i, després, “que ho pagui qui ho hagi de pagar i a nosaltres que ens deixin fer”. També ha lamentat la repercussió negativa que està generant l’afer protagonitzat per la família de l’expresident català. “Andorra no s’ho mereixia, això segur”, ha afirmat el titular de Finances.

Cinca ha estat entrevistat aquest dimarts a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, als estudis de Barcelona. Justament, el novembre de 2013 i també davant de Mònica Terribas, en aquest cas en la realització del programa des d’Andorra, des del termolúdic de Caldea en concret, unes manifestacions del ministre sobre el dret a decidir de Catalunya van enfurismar el govern espanyol i, en certa manera, van posar en marxa el que seria l’‘Operació Catalunya’ passant per Andorra. Des de llavors han passat moltes coses. De fet, el responsable de Finances ha explicat que els sis anys que porta en el càrrec han estat molt durs i els dos darrers “més que duríssims”, amb la qual cosa no es planteja, ara mateix, ser candidat a succeir Toni Martí com a candidat de DA a cap de Govern el 2019. El seu compromís, amb Martí i el partit, és mantenir-se a Finances el que duri la legislatura. Després ha deixat entreveure que serà duríssim perquè “el desgast personal és duríssim” i el seu entorn personal i familiar se n’ha ressentit.

L’entrevista a Cinca, de poc més de mitja hora, ha girat entorn al cas dels Pujol i de les darreres novetats com el manuscrit de Marta Ferrusola en què es considera “mare superiora de la congregació”, un document que la defensa de la família a Espanya posa en dubte i qualifica de fotomuntatge. El ministre de Finances ha explicat que “volem passar pàgina a tot això de l’afer Pujol”, “volem quedar-nos tant com puguem al marge”, tot i que el fet d’haver estat “l’escenari” de les activitats dineràries de la família de l’expresident català “contribueix a posar en dubte el nostre país”. El ministre ha garantit que “no posarem cap mena d’entrebanc” a les peticions d’informació espanyoles sempre ajustant-se al legalment establert i que “qui ho hagi de pagar que ho pagui i a nosaltres que ens deixin fer. Som petits, som dèbils, som vulnerables” i situacions com les dels Pujol “ens acaben fent mal”.

Controls a Banca Reig

Jordi Cinca ha mirat de fer una defensa de Banca Reig com a primera entitat on van anar a parar els Pujol tot assegurant que està convençut que es van fer els controls pertinents per assegurar que la procedència dels diners que hi arribaven era lícita, frau fiscal al marge que això es dóna per suposat. “L’obligació de l’entitat, i no tinc cap dubte que ho feien”, era controlar la procedència dels diners, ha explicat Cinca a Terribas. Una altra cosa, ha deixat caure, és que la família de l’expresident de Catalunya “tingués la capacitat de generar els justificants”. “Si ells tenien la capacitat d’articular aparença d’activitat lícita pot passar que superessin aquests controls.” En cas contrari, “l’entitat no hauria actuat correctament”. 

El titular de Finances ha remarcat que durant molts anys no va interessar ni tan sols se sabia que Pujol tingués diners a Andorra i ara, en canvi, “en paguem les conseqüències”. “M’agradaria que se’ns jutgés pel que estem fent”, ha reiterat en relació al ja exposat als ‘Matins de Televisió de Catalunya’. Cinca també ha estat preguntat per les coaccions a dirigents de Banca Privada d’Andorra i ha explicat que “no podem fer una protesta formal” perquè no estan acreditades. I que quan s’hauria pogut actuar més fortament, que hauria estat quan van succeir, al 2014, ningú no els ho va advertir. I tampoc “en el primer any d’intervenció de BPA”, ha deixat anar tot faltant a la veritat. No obstant, Cinca ha estat molt cautelós davant un fet judicialitzat. “Hem de ser molt prudents i veure com evoluciona.”

El responsable de Finances ha considerat que Andorra és una víctima “col·lateral” del ‘cas Pujol’ igual com ho seria qualsevol altre país on la família de l’expresident català hagués pogut ingressar diners el·ludint els controls fiscals del seu Estat d’origen. I ja referint-se al manuscrit de Ferrusola, Cinca ha reconegut que el llenguatge usat per l’esposa de Pujol evidencia voluntat d’ocultar quelcom, però que podria ser només frau fiscal, que a aquestes alçades negar-lo, “seria absurd”. Una altra cosa és saber l’origen dels diners que van començar arribar a Banca Reig el 1990. “Aquests diners eren d’una procedència il·lícita? Aquesta és la qüestió”, ha acabat afirmant Cinca.