Les patronals iberoamericanes aposten per la digitalització i la sostenibilitat per superar la crisi

En el manifest aprovat per les 22 organitzacions presents en la Trobada Empresarial, les entitats expressen el compromís per la recuperació econòmica, el creixement i el benestar de la societat a tota la regió

Un instant d'un sopar institucional celebrat en el marc de la Trobada Empresarial.
Un instant d'un sopar institucional celebrat en el marc de la Trobada Empresarial. CEA

Les patronals dels 22 països d’Iberoamèrica, Espanya, Portugal i Andorra han aprofitat la Trobada Empresarial que se celebra com a prèvia a la Cimera al Principat per aprovar un manifest en el qual es comprometen a treballar per incrementar la prosperitat i per crear benestar a la regió. I això en el marc d’una doble transformació. Per una banda, digital. Per l’altra, que tot el procés sigui sostenible, tenint en compte el repte tecnològic i ecològic que afronta tot el món.

El document va ser consensuat durant la reunió mantinguda pels presidents de les organitzacions empresarials iberoamericanes, inclosa la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). El compromís renova el compromís que les entitats mantenen amb l’Agenda 2030, “en pro de la prosperitat, inclusió i sostenibilitat a la regió”. En ell, els líders empresarials es comprometen a “seguir desenvolupament la seva activitat de cara a la recuperació econòmica, el creixement, la creació de valor i el benestar de la societat”.

Des del sector privat es va posar en relleu la importància d’apostar per “un desenvolupament sostenible”, tot tenint en compte la necessitat d’afrontar el canvi climàtic i la protecció del medi ambient. Es va remarcar també que, en aquests moments, és clau la digitalització com a “motor del canvi social i econòmic d’aquest segle”, així com la innovació, que asseguren és “un factor clau per garantir una Iberoamèrica més pròspera, inclusiva i sostenible”.

Joan Enric Vives va presidir el sopar de la Trobada Empresarial.
Joan Enric Vives va presidir el sopar de la Trobada Empresarial.

Per això, es comprometen a “impulsar-la apostant pel desenvolupament de les tecnologies disruptives que aporten valor econòmic i social i que generen més i millor treball”. En aquest sentit, també destaquen la importància “fonamental” de la col·laboració entre el sector públic i privat, com a “la forma més eficient d’avançar en el disseny i planificació de polítiques públiques, marcs normatius i regulacions”.

En el document, també expressen un compromís per la transparència, la governabilitat pacífica i la democràcia participativa. “Veiem aquesta crisi com a una oportunitat per reforçar els nostres valors d’igualtat i solidaritat”, afirmen. Des del sector privat també es fa una crida a impulsar la cooperació multilateral i institucional i el diàleg social. Ho veuen “fonamental” per “construir un futur iberoamericà més prometedor, més just i més resilient”.  

El manifest també inclou una aposta per la formació de tots els treballadors i pel foment d’iniciatives que garanteixin la igualtat d’oportunitat, amb especial atenció a les competències tecnològiques. També es va expressar la voluntat d’implementar en tot l’ecosistema empresarial de la regió l’arbitratge. “És un instrument àgil, flexible i econòmic per a la resolució de conflictes i una eina eficaç i segura”, asseguren.

Etiquetes

Comentaris

Trending