Andorra i Espanya acorden celebrar trobades anuals entre les autoritats fiscals

En la reunió bilateral mantinguda en el marc de la cimera, entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president Pedro Sánchez s’ha apostat per intensificar “la cooperació” i la “col•laboració” entre administracions per “l’intercanvi d’informació” tributària

Un instant de la reunió entre Sánchez i Espot a Soldeu.
Un instant de la reunió entre Sánchez i Espot a Soldeu.

Xavier Espot i Pedro Sánchez, han mantingut una reunió bilateral en el marc de la Cimera Iberoamericana que s’està celebrant a Soldeu. Tots dos mandataris han abordat la qüestió fiscal en primer terme després de la polèmica dels ‘youtubers’. Així, han acordat intensificar la “cooperació” i la “col·laboració” per a “l’intercanvi d’informació” així com la institucionalització de reunions anuals entre les autoritats fiscals per fer un seguiment de la situació. El màxim responsable de l’executiu també ha mantingut una trobada amb el rei Felip VI.

La trobada entre el cap de Govern i el president espanyol ha permès abordar aspectes d’interès per als dos Estats. Un dels punts que s’ha abordat, com ja va avançar Espot el passat divendres, és la fiscalitat andorrana amb relació amb el projecte legislatiu contra el frau fiscal que s’està tramitant a les corts espanyoles així com arran de la polèmica sorgida a Espanya per la marxa de destacats ‘youtubers’ al Principat buscant un règim tributari més suau. Des d’Andorra s’ha volgut deixar clar que hi ha cooperació en aquest àmbit, a través dels mecanismes d’intercanvi d’informació.

Així, i segons s’ha informat des de Govern, tant Espot com Sánchez haurien “celebrat la bona entesa” entre els dos executius, que es dona tant “en l’àmbit polític com en el tècnic”. Això, ha remarcat, “afavoreix la transparència i l’intercanvi d’informació mutu en matèria tributària”.

Fonts de la Moncloa han volgut aclarir que quan es parlava “d’harmmonitzar la situació” en cap vas es vol que Andorra equipari el seu sistema tributari a l’espanyol

A la vegada, un dels acords tancats ha estat la “institucionalització” de trobades regulars -s’ha parlat d’una a l’any- entre els responsables en matèria fiscal de cada país. Aquestes haurien de servir per fer un seguiment de la situació, a la vegada que per enfortir la cooperació i col·laboració ja existents així com “l’intercanvi d’informació”. Fonts de la Moncloa han deixat clar que en cap cas es pretén que Andorra equipari el seu sistema tributari amb l’espanyol.

I ho han fet després que, en un primer moment, les primeres informacions aparegudes parlessin d’una “harmonització de la situació”. L’expressió, no del tot ben escollida, ha generat un cert rebombori i algun malentès que s’ha hagut d’aclarir per part de fonts del govern espanyol. Sí que es vol fer aquest seguiment, amb les trobades anuals com a principal punt per donar continuïtat “al que ja s’està fent”.  

Un instant de la reunió entre Espot i Pedro Sánchez.
Un instant de la reunió entre Espot i Pedro Sánchez.

Altres temes que s’han posat sobre la taula han estat la campanya de vacunació. Així, s’ha compartit l’experiència de les respectives campanyes d’immunització i Espot ha volgut agrair a Sánchez el subministrament de vaccins de Pfizer. De fet, tots dos mandataris han volgut reiterar la defensa, ja feta el dimarts, que cal afavorir l’arribada de fàrmacs a tot el món.

Un altre punt vinculat a la pandèmia que s’ha posat sobre la taula és la implementació del certificat digital que ha de permetre els viatges segurs per tota Europa de cara a l’estiu. En aquest sentit, cal recordar que, des del Govern, es treballa perquè, de forma provisional, es trobi una solució perquè els ciutadans andorrans puguin accedir al document fins que la Unió Europea validi el sistema en el qual treballen el ministeri de Salut i el Servei d’Atenció Sanitària (SAAS).

Espot i Sánchez també han abordat l’estat de les negociacions amb la Unió Europea per tancar l’acord d’associació. En aquest sentit, el president espanyol ha refermat novament el ple suport del seu govern per assolir aquest conveni. El cap de Govern ha remarcat que la facilitat en les relacions a nivell polític i tècnic entre Espanya i Andorra participen activament per avançar en aquest procés.

Trobada amb el rei

En el marc de l’agenda bilateral, Espot també ha mantingut una reunió amb el rei espanyol, Felip VI. En ella s’ha aprofitat per fer balanç de la feina feta per Andorra al capdavant de la Cimera i, segons s’ha explicat des de l’executiu, el monarca ha volgut expressar les seves felicitacions pel “contingut  aportat en aquest fòrum internacional i per l’oportunitat de debatre aspectes rellevants en el context actual, com ara la recuperació després de la pandèmia”.

Tots dos han volgut celebrar el fet que, malgrat les dificultats provocades per la pandèmia, la cita comptarà amb una gran participació  i “un alt nivell”. Felip VI ha volgut destacar l’organització dels diferents actes i les facilitats per a la participació telemàtica.

Felip VI Espot Cimera
Espot també s'ha reunit amb el rei Felip VI.

Comentaris (6)

Trending