Espot obre el plenari de la cimera destacant que la innovació “és més necessària que mai”

El cap de Govern referma la crida per afrontar reptes com el coronavirus o el canvi climàtic des d’una perspectiva multilateral i torna a reclamar un accés universal a les vacunes

El plenari, acte central de la Cimera, ja està en marxa.
El plenari, acte central de la Cimera, ja està en marxa. RONNIE PINO

El cap de Govern, Xavier Espot, ha obert el plenari de la Cimera Iberoamericana fent una nova crida a la cooperació multilateral per fer front a reptes claus com la pandèmia o el canvi climàtic. El màxim responsable de l’executiu també ha posat en relleu la importància d’apostar per la innovació que, ha advertit, “és ara més necessària que mai”. A la vegada, ha defensat que cal garantir l’arribada de vacunes contra la Covid-19 a tots els països, una de les qüestions que marcarà moltes de les intervencions dels mandataris presents, sigui presencialment sigui de forma telemàtica, a l’esdeveniment.

El plenari, l’acte culminant després de mesos de reunions preparatòries i tres dies de trobades ja presencials al Principat, està en marxa. L’ha obert Espot, com a representant del país amfitrió, tot mostrant la seva satisfacció pel bon resultat assolit amb el format mixt. “No ha suposat traves a les metes que ens havíem proposat; al contrari, la participació ha estat rècord”, ha destacat el cap de Govern durant l’al·locució inaugural.

En les seves paraules, el màxim responsable de l’executiu ha volgut posar en relleu la dificultat dels “reptes als quals ens enfrontem”, ara, ha remarcat, “més intensos i essencials”. Entre ells, la gestió de la pandèmia per garantir que la solució -les vacunes- arriben a tothom, la necessària recuperació econòmica posterior i, també, el canvi climàtic. “La innovació, tant a nivell tecnològic com pel canvi de conductes que cal adoptar, és ara més necessària que mai”, ha manifestat.

Espot presideix el plenari de la Cimera.
Espot presideix el plenari de la Cimera.

Per això, ha comentat, “cal impulsar-la i posar-la al servei de l’agenda 2030 i dels objectius de desenvolupament sostenible” tot permetent que “es generi una reacció, tant al sector públic com en el conjunt de les nostres societats”. Espot també ha reclamat que “hem d’enfortir els sistemes nacionals de ciència, tecnologia i innovació”, ja que “són instruments contra la pobresa i que hauran de fer possible la recuperació després de la pandèmia”.

Una epidèmia, ha recordat, que “ens ha colpejat a tots” i davant la qual “l’esperança són les vacunes”. I, per això, ha avisat que “de res serviran si no arriben als braços de tots els països”. I, si això succeeix, “no assolirem la immunitat de grup tan desitjada i de res haurà servit la transferència de coneixement i la inversió en innovació i desenvolupament que s’ha realitzat”. De ben segur que molts dels mandataris que participaran en el plenari agafaran el guant per parlar del tema. De fet, el president espanyol, té previst anunciar els detalls d’un programa mitjançant el qual el seu país té previst enviar vaccins a Estats membres de la Cimera.

El cap de Govern ha recordat que la pandèmia “ens ha colpejat a tots” i ha remarcat que “l’esperança són les vacunes” però “de res serviran si no arriben als braços de tots els països”

El cap de Govern ha recordat l’intens esforç econòmic realitzat a gran part dels països per “evitar la pèrdua de llocs de treball”. Davant d’això, ha avançat que “serà necessari enfortir els organismes multinacionals de finançament” amb mesures per “flexibilitzar els pagaments del deute” així com per “garantir l’estabilitat dels mercats”.

Amb relació al canvi climàtic, ha admès que, malgrat totes les iniciatives realitzades fins al moment, ni tan sols Andorra ha aconseguit un grau suficientment satisfactori de compliment dels acords internacionals per frenar-lo. I, ha alertat, cal que la lluita sigui global. “Requereix la contribució de tots, perquè cap esforç individual serà suficient”, ha manifestat. En aquest àmbit, com en els anteriorment esmentats, ha deixat clar, “si la resposta no es fa des del multilateralisme, no hi haurà resposta”.

El plenari ha continuat amb un missatge del secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres, que també ha fet una crida a garantir l’accés de tots els països a les vacunes. A partir d’ara, la reunió continuarà amb la intervenció dels 22 mandataris participants i el posterior debat, en un acte que es preveu s’allargui fins gairebé les deu de la nit.

Comentaris

Trending