Treball col·lectiu i consens com a ingredients per a un escenari de futur

Els caps d'Estat i de Govern de l'espai iberoamericà analitzen l'escenari post-Covid i les opcions per al futur de l'economia

Comentaris

Xavier Espot, Pedro Sánchez i Alejandro Giammattei.
Xavier Espot, Pedro Sánchez i Alejandro Giammattei. Ronnie Pino

El cap de Govern, Xavier Espot ha dit que l'esperança per superar la pandèmia són les campanyes de vacunació. Ha intervingut en el 'conversatorio' que ha reunit caps d'Estat i de Govern de Portugal, Espanya, Guatemala i la República Dominicana. Espot ha recordat que el 30% de la població ja ha estat vacunada i ha donat les gràcies a Espanya per la tramesa de vaccins.

El primer ministre portuguès, António Costa ha coincidit amb Espot i ha volgut destacar el suport dona el seu país a la companyia aèria portuguesa Tap, per garantir la comunicació entre Portugal i el Brasil, així com els acords comercials. Ha fet esment a l'acord entre la Unió Europea i el Mercosur i a la necessitat de treballar conjuntament per lluitar contra el canvi climàtic

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha volgut donar les gràcies a la comunitat empresarial i a la secretària general de la Segib, Rebeca Grynspan. Ha definit la pandèmia en tres paraules; resistència, recuperació i reactivació. "Vam crear un ingrés mínim vital i vam mobilitzar molts recursos per donar suport al teixit productiu".

El presidents de Guatemala i República Dominicana critiquen el sistema de vacunes Covax

Per Sánchez, una de les lliçons que ens deixa la pandèmia és que ningú pot fer res individualment i que cal treballar units. Durant la trobada, el president de Guatemala, Alejandro Giammattei ha explicat que la pandèmia va arribar al seu país quan feia poc que va accedir al càrrec. "Ens vam trobar amb un sistema hospitalari totalment desfasat. L'hospital més modern s'havia inaugurat feia 25 anys i la nostra primera tasca va ser modernitzar les infraestructures". Ha afegit que el seu país es troba immers en la tercera onada que és més contagiosa que les anteriors. Giammattei ha assegurat que el sistema de vacunació Covax ha estat un fracàs i que ha beneficiat determinats països. Guatemala ha optat per comprar els vaccins Sputnik.

Luis Abinader, de la República Dominicana, s'ha presentat com el 'president Covid' perquè ell el va patir i les eleccions que el van portar a la presidència es van fer en plena pandèmia. És el país amb menys morts d'Amèrica Llatina gràcies, segons, Abinader a la col·laboració entre la sanitat privada i la pública. "Estem en plena recuperació del turisme amb el 70% dels hotels oberts i l'arribada aquest mes de 300.000 turistes dels Estats Units". S'ha afegit al màxim mandatari de Guatemala en les crítiques al sistema Covax pels retards amb el subministrament de vacunes. Ha advertit que no es pot passar de la crisi de la pandèmia a una d'econòmica i ha coincidit amb Espot en el fet que només les campanyes de vacunació permetran superar la Covid.

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha tancat les intervencions afirmant que "el consens polític encara és necessari en aquest moment i en el futur. No es tracta d'una qüestió electoral, ni afecta a un grup. Tots estem en un mateix nivell".

Reportatge gràfic per Ronnie Pino.​

Comentaris (1)

Trending