Càritas recorda que sempre hi ha hagut a Andorra persones en risc d’exclusió

L’ONG i el Govern lamenten la situació però asseguren que els darrers anys hi ha una progressiva reducció del que es podria considerar pobresa severa

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora.
Càritas Andorrana recorda que al Principat “sempre ha existit una bossa demogràfica en situació de risc d’exclusió social” però que no obstant això, els dos darrers anys s’està notant una progressiva regressió de persones que pateixin pobresa, especialment pobresa extrema. el diagnòstic coincideix amb el fet pel cap de Govern, Xavier Espot, que malgrat lamentar que els indicadors socials mostren que el 12,8% dels habitants del país estan en situació de risc de pobresa, altres dades de què disposen evidencien una certa reversió de la qüestió.

Càritas i el màxim responsable governamental s’han referit a la qüestió atès les dades recentment publicades pel departament d’Estadística del Govern, que a banda de fixar en un 12,8% el nombre d’habitants d’Andorra que es troben en situació de risc de pobresa també manté que el 4,4% pateix pobresa extrema (amb ingressos inferiors a 11.994 euros l’any per a una persona i per 2 adults i dos infants, inferior a 25.187 euros). La missió de Càritas Andorrana és, recorda en un comunicat, ajudar a les persones amb necessitats, entre elles les que es troben en situació de pobresa.

L’entitat ha constat una lleugera i progressiva reducció en el nombre d’usuaris que demanden els serveis de suport que es proporcionen. Al 2018 es van atendre un total de 854 persones, xifra inferior a la del 2017, quan es van registrar 913. Entre els anys 2014 i 2016 la xifra es va mantenir per sobre de les 1.050 persones ateses (i per sota de les 1.100). El 2010 Càritas Andorrana hauria palesat per primer cop en un estudi que sempre ha existit una bossa demogràfica en situació de risc d’exclusió social a Andorra.

Càritas Andorrana recorda que treballa estretament amb el ministeri d’Afers Socials per a l’atenció de les persones amb situació precària així com d’altres agents socials privats que donen suport, ja sigui a través de finançament o campanyes, donacions de materials o de recursos, entre altres coses. Sobre els ajuts, Espot ha vingut a dir que ara per ara no en calen més. Malgrat mostrar la seva preocupació per les dades fetes públiques per Estadística, el cap de Govern també s’ha mostrat molt prudent.

Tot i això, el màxim responsable de l’executiu ha admès que “no ens podem congratular” tot i que “crec que tendim a una disminució dels llindars de pobresa”. Espot, però, reconeix també que “encara hi ha persones amb dificultats i tampoc hi ajuda el problema de l’habitatge”. Per això, aposta per “mirar de posar-hi remei amb les mesures que estan al nostre abast, com apujar el salari mínim o pensions no contributives i ja estem en aquesta línia”. Sobre la necessitat de més ajuts el cap de Govern entén que “crec que més que posar-ne més dels que ja estan a la Llei de serveis socials i sociosanitaris i que ja aborden moltes casuístiques, el que cal és fer més divulgació per fer conèixer a la població que hi són”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending