Jover capeja la indignació per l’increment de la taxa dels vehicles passant la pilota a l’anterior Govern

El ministre de Finances diu que s’aplica un nou càlcul derivat d’una decisió adoptada la legislatura passada i recollida en la Llei del pressupost

-
-
La mesura estava aprovada des de feia molts mesos. Fins al punt que el Govern, en boca del seu portaveu, Eric Jover, ha passat la pilota de l’increment tributari que aquests dies estan notant alguns propietaris de vehicles a l’anterior executiu, del qual, curiosament, l’avui titular de Finances també formava part. Jover ha mirat de capejar el temporal, l’allau de queixes i la indignació que estan suposant les significatives variacions a l’alça que en alguns casos experimenta la taxa sobre la tinença de vehicles.

Jover ha remarcat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que les variacions tributàries són degudes a l’aplicació del nou càlcul de la quota per als automòbils dièsel que no incloguin a la seva carta groga el grau d’emissions de CO2. L’import de la taxa per als vehicles que sí que incloguin aquesta informació a la documentació es mou entre els 24 euros per als menys contaminants, fins als 192 euros pels que emeten més CO2/km. Per contra, els propietaris de vehicles que no disposin d’aquesta classificació hauran d’abonar l’import en funció dels cavalls fiscals, i les xifres van des dels 52 euros als 169 euros.

A través de les xarxes socials es promou una 'campanya' d'insurrecció per deixar de pagar la taxa pel que es considera un increment desmesurat

El ministre ha reconegut que l’impacte del nou càlcul “no és lineal”, amb la qual cosa poden saltar dues categories de cop, d’aquí increments de fins al 126% que estan traient de polleguera els usuaris i generant una indignació profunda,  tanta que a les xarxes socials s’està promovent una mena de campanya a favor de ‘desobeir’ el pagament del tribut, retornant rebuts o negant-se a pagar directament. La indignació, com s’evidencia en diversos grups de WhatsApp i, sobretot, a través de Facebook és molt elevada. Hi ha casos, com va avançar l’Altaveu, en què els increments comporten, com s’ha dit, més que duplicar el preu del tribut. 

Com han confirmat fonts de l’administració i també alguns perjudicats per la modificació legislativa que comportava els augments tributaris que ara prenen efectes pràctics, els darrers dies l’allau de trucades que s’estan fent a Tràmits i altres departaments governamentals és molt notable. També s’estan mobilitzant alguns dels afectats per portar el cas al Raonador del Ciutadà i a d’altres institucions. Una de les queixes és perquè es deixa als concessionaris promocionar i vendre automòbils que després resulten que són penalitzats impositivament sense que aquesta circumstància no s’expliqués en el moment de la compra-venda. Ni de bon tros es tracta en moltes ocasions de cotxes vells, ben al contrari, hi ha propietaris que tot just han de pagar el primer o, a tot estirar, el segon rebut. Alguns dels afectats estan també alertant a la resta de persones que avalen la mesura de deixar de pagar via retorn del rebut que aquesta possibilitat podria acabar suposant posteriorment un increment major del tribut pels eventuals recàrrecs que s’acabin imposant.

Rebuts no domiciliats

Des del departament de Tributs i Fronteres també han informat que, amb la voluntat de millorar la recaptació en període voluntari, s’engegarà una campanya informativa en col·laboració amb l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA) per tal que en el moment d’adquirir un vehicle els propietaris facilitin el compte bancari on domiciliar la taxa. L’AIVA es fa càrrec del primer any del tribut. Els consumidors reclamen que els concessionaris donin una major informació en relació amb les despeses que porta associat un vehicle a nivell també tributari.

L’import de la facturació de la taxa sobre la tinença de vehicles d’aquest 2020 és de 5,9 milions d’euros, corresponents a 85.233 vehicles. Un 82% dels quals ja han estat domiciliats. La resta tenen fins l’11 de juny per poder fer el pagament a les dependències de Tràmits sense que se’ls apliquin recàrrecs. Aquest dimecres el BOPA publica una llista llarga de persones que tenen deutes concrets en aquesta matèria. En gran mesura, clar, es tracta de persones que no tenen domiciliat el rebut.

Comentaris (19)

Trending