Cadenes de restauració i locals les passen magres per mantenir el negoci

Els lloguers, l'àmplia oferta i les condicions dels bancs condicionen el seu futur

Comentaris

-
-
El preu dels lloguers, l'àmplia i variada oferta i les condicions que posen el bancs per crèdits i línies de finançament fa que molts locals de restauració i, fins i tot, cadenes estiguin literalment amb l'aigua al coll. Curiosament, però, en els propers mesos s'obriran nous locals i de grans dimensions a les avingudes Carlemany i Meritxell i, en alguns casos, edificis sencers destinats al negoci de la restauració. Al mateix temps, fonts del sector alerten de l'alt número de locals en traspàs.

Temps convulsos per a la restauració. Al mateix temps que s'anuncien inauguracions, desembarcament de franquícies i es fan obres en edificis sencers que acolliran restaurants, hi ha una gran part del sector que les passa ben magres. El darrer cas és el d'una cadena d'hotels i restaurants a la part alta d'Escaldes-Engordany i del Pas de la Casa que s'ha quedat amb una geladeria i tres hotels. Els alts lloguers, l'àmplia oferta i el fet que els bancs s'hagin posat més dur en les seves condicions a l'hora dels crèdits són les principals causes. Però no les úniques. Fonts del sector expliquen amb la boca petita que potser hi ha massa oferta i que no hi ha gana per a tant restaurant i temen que la restauració quedi en mans de quatre o cinc grans cadenes que proposin restaurants de diverses temàtiques.

La Cambra de Comerç té registrats 361 restaurants, self services i snacks tot i que la xifra és superior. La situació és tan delicada que qualsevol imprevist ho pot complicar tot. Com, per exemple, unes obres. "Aleshores, més val tancar per vacances com hem fet, perquè quasi més a compte que tenir el restaurant obert", explica el cuiner i propietari d'un restaurant proper a la zona on s'havia d'aixecar l'edifici de 'The Cloud' a l'antic que acollia l'edifici d'Andorra Telecom.

Una mica més enllà, un altre local intenta sobreviure amb el pagament d'alguns lloguers endarrerits i 10.000 euros al mes per ocupar el local. A la mateixa zona, un bar restaurant està en traspàs però des de fa temps. El propietari, que va adquirir-lo quan va deixar la seva feina de tota la vida, va fent mentre espera si apareix algú que pagui l'import d'un traspàs que ha anat baixant perquè com comenta "hi ha molta més oferta que demanda". I "en tinc sort dels clients fidels". afegeix. Són els veïns i alguns treballadors de la zona. Demana 56.000 euros pel traspàs "perquè hi ha les neveres i el mobiliari, que està molt ben cuidat".

Fora de Prada Ramon i a les avingudes Meritxell i Carlemany els locals van més destinats, especialment, als turistes i als visitants. "Deuen funcionar per bé que els preus són elevats" comenta el propietari d'un restaurant que no és tan cèntric. Pot servir de 30 a 40 coberts per àpat i demana 80.000 euros de traspàs. A la porta hi ha un cartell on s'indica que el local està en ple funcionament i amb una clientela fixa.

A l'avinguda Carlemany hi ha dos restaurants en traspàs a 250.000 i 240.000 euros respectivament. Encara que no sempre el traspàs està lligat a un tema econòmic. També hi ha la jubilació o motius de salut, com és el cas d'un conegut local del centre la capital. El traspàs és de 250.000 euros i el lloguer d'uns 2.3000 euros mensuals. Aquests locals són els menys nombrosos. Guanyen, i per golejada, els no se'n surten i optar per traspassar perquè hi ha qui intueix l'esclat d'una bombolla.

Comentaris

Trending