Ball de bastons a la Batllia per la reorganització de la secció d’instrucció especialitzada

L’abstenció de Maria Àngels Moreno de múltiples causes porta la presidència de la jurisdicció a retornar-la a les investigacions ordinàries en una decisió polèmica i que està generant molt malestar

-
-
La Batllia no guanya per ensurts i malestar. El penúltim capítol, la decisió de designar la batlle Stephánie Garcia com a instructora especialitzada en substitució de Maria Àngels Moreno. El relleu, que tant dins com fora de l’edifici de la Justícia hi ha qui el considera il·legal, ha estat més complicat del que es podia creure. Tant que ha contribuït a enrarir un ambient cada vegada més tens a la Batllia. Això sense tenir en compte que s’obre la porta a múltiples accions legals a causa d’una polèmica decisió formalment adoptada per la presidència de la Batllia però que té, almenys, l’aval del Consell Superior de la Justícia (CSJ). 

L’abstenció de Moreno arran de la seva decisió de recórrer contra els concursos de places a mita jornada ja fos al Tribunal de Corts, ja fos al Tribunal Superior, està generant molt malestar dins de la Batllia, amb foc creuat entre diversos intervinents en tot plegat. La batlle, fins ara instructora especialitzada, considera que se l’ha apartat de la promoció a la qual es va presentar de manera anòmala. I per aquest motiu ha presentat una demanda contra la cúpula judicial. Com que per demandar el Consell Superior ha contractat un bufet d’advocats implicat en diverses causes que ella instruïa, es va haver d’abstenir de seguir coneixent dels casos per no incomplir la llei.

D’aquesta manera, diverses derivades del ‘cas BPA’ o, per exemple, la investigació del ‘cas cautxú’ estan ara mateix sense responsable judicial. Per resoldre la situació, en lloc d’atribuir les causes a un altre jutge, la presidència de la Batllia ha acordat un bescanvi de batlles no absent de polèmica. Sense consultar les interessades, la presidenta de la Batllia ha acordat retornar la batlle Moreno a la instrucció ordinària, en el que l’entorn d’aquesta jutgessa considera una mena de càstig, i alhora ha passat la fins ara instructora ordinària Stéphanie Garcia a especialitzada. Garcia ja va fer reforçar una temporada la secció que ara ocuparà. Va ser un reforç, ara és diferent: se la designa formalment batlle especialitzada.

El relleu de la demandant del Consell Superior per Stéphanie Garcia és interpretat per alguns juristes com una vulneració al principi constitucional del jutge determinat per la llei

I això comporta, segons les fonts, diversos problemes. El primer, que altres batlles van posar el crit al cel per les formes com es volia procedir i el canvi de Garcia per Moreno s’ha dilatat en el temps. Fins dilluns, en principi, no serà efectiva la substitució després que aquest divendres la batlle presidenta, Laura Rodríguez, hagi acordat formalment el relleu. Les fonts consultades no han pogut especificar a quina mena d’acord intern s’ha arribat per poder procedir al bescanvi, però sí que han assegurat que hi ha mala maror.

Jurídicament s’entén que aquest canvi de cromos pot comportar una vulneració en tota regla del principi constitucional del jutge predeterminat per llei. La presidència de la Batllia hauria fet una selecció a dit del jutge, jutgessa en aquest cas, que més li ha convingut. I això podria obrir una allau d’accions judicials entre aquelles parts que vegin que la substitució de batlle els pot anar en contra. A més, i sense que hi hagi res personal contra Garcia, les fonts consultades recorden que aquesta batlle, tot i haver fet de reforç a especialitzada, no ha dut mai la formació necessària en blanqueig que la seva destinació demanda.

Tot això en el marc d’una pugna oberta entre Maria Àngels Moreno i el Consell Superior de la Justícia que podria viure properament altres capítols. Moreno ha sol·licitat l’excedència en el càrrec, amb la qual cosa la Batllia perdrà, en principi, un efectiu més a partir de l’1 de gener. No obstant, la petició feta per la batlle encara no ha estat resolta i, per tant, no està clar que se li concedeixi la sol·licitud. El que sí que és clar és que Maria Àngels Moreno, com Manel Santolària, prestaran jurament dimecres del seu càrrec de batlle davant d’una nova renovació i tot plegat en el marc d’una situació d’allò més tensa.

Etiquetes

Comentaris

Trending