Apapma reclama que l’afer de l’ós de Naturlandia “no s’aturi amb qui va prémer el gallet”

El col·lectiu ecologista exigeix “el tancament definitiu” almenys del parc d’animals lauredià perquè l’únic que fa és “explotar” les bèsties “per treure’n un rendiment econòmic”

Naturlandia tanca per revisar les mesures de seguretat després de l\'incident que ha obligat a abatre un os
Naturlandia tanca per revisar les mesures de seguretat després de l\'incident que ha obligat a abatre un os
L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient (Apapma) demana que “la responsabilitat” per la mort d’un ós a Naturlandia “no s’aturi amb qui va prémer el gallet” i amb l’acomiadament, al seu dia, del parc animaler lauredià, que en opinió del col·lectiu ecologista s’hauria de tancar de forma definitiva. Apapma estudiarà properament amb els seus assessors legals el posicionament a adoptar com a acusació particular en el cas que ara ja està damunt la taula del Tribunal de Corts.

Segons el president de l’entitat, Carles Iriarte, “estudiarem si el que demana” la fiscalia -la petició d'inhabilitació, retirada de permís per caçar, la pena de presó condicional i la multa econòmica avançada diumenge per l'Altaveu- ja sembla correcte o en la qualificació provisional que Apapma haurà de presentar com a part acusadora es poden demanar altres elements. En aquest sentit, no es descarta plantejar en el marc de la responsabilitat civil que es deixa per a la societat explotadora de la Rabassa alguna mesura com la de sol·licitar la clausura del parc, petició que ja van fer en la denúncia que al seu dia van presentar davant la policia. I és que la multa imposada al seu dia pel Govern a Naturlandia, de 6.000 euros, “és miserable i irrisòria”.

Apapma està convençuda, a partir dels informes als quals han pogut accedir i a d’altres elements que figuren en els atestats i en el sumari, que el guarda i alhora subdirector del parc no va actuar d’acord amb el que s’havia protocol·laritzat. “S’ho va saltar, suposadament, i en sentir-se en perill, va disparar”. O això és el que sempre hauria defensat el processat, tal i com ha recordat Iriarte. Però a més a més, el plantígrad s’hauria rematat. “Hi ha un segon tret vertical per l’esquena quan l’ós ja estava a terra”.

L'entitat recorda que mai no s'ha aclarit ni per on ni com es va escapar el plantígrad i afirma que el millor que podria fer el parc seria tancar de manera definitiva

Alhora, Apapma recorda que mai no s’ha aclarit “per on va sortir l’ós, com és que es va escapar”. I el col·lectiu ecologista considera que els informes que s’han elaborat han “desmuntat” la versió que consideren falsa que es va donar des de Naturlandia, i que avalava que l’animal s’hauria escapat gratant al terra i fent un forat que l’hauria permès passar per sota de la reixa. Però aquesta tesi no s’aguantaria a tenor dels informes tècnics.

Iriarte, que reitera que la responsabilitat de tot plegat hauria d’anar molt més enllà d’una sola persona, afirma que Naturlandia “no és un ecoparc, ningú els hi ha donat aquesta etiqueta. És una empresa privada participada pel comú de Sant Julià que es dedica a explotar animals per treure’n un rendiment econòmic pur i dur”. Un rendiment, recorda el president d’Apapma, que a més a més no és tal, perquè “és un pou sense fons”.

La situació econòmica, més la clausura cautelar que ja es va demanar al seu moment, porten Iriarte a mantenir que el que caldria seria “un tancament definitiu”. Buscar una destinació per als animals que actualment hi ha al parc i “a poc a poc, a mida que els pots donar o regalar (els animals) vas tancant” i es podria deixar “el pla de la Rabassa un altre com per a la ciutadania tal i com sempre havia estat”.

 

-

Relacionat

Petició d’inhabilitació per cuidar animals i trenta mesos sense permís de caça per a l’home que va abatre l’ós de Naturlandia

Comentaris (1)

Trending