Animalistes reclamen a Agricultura que posi ordre d’una vegada a la gossera

Col·lectius i entitats ecologistes i voluntaris a títol individual demanen més controls veterinaris i que si l’administració vol mantenir el control de l’equipament hi destini personal motivat

-
-
La mort de dues gosses ingressades a la gossera fa pocs dies després de la més que presumible ingesta de raticides ha estat la gota que ha fet vessar el got. Diversos col·lectius i entitats que tenen la defensa de l’ecologisme i els animals entre els seus reptes estatutaris i persones que a títol individual fan de voluntaris per passejar els cans que es troben a l’equipament situat a tocar la frontera hispano-andorrana exigeixen al departament d’Agricultura que d’una vegada per totes posi ordre a la instal·lació i s’agafi la gestió dels animals abandonats d’una manera més seriosa.

D’entrada i sense anar més lluny, tots els consultats reclamen que s’imposin controls veterinaris per norma. En aquest sentit, les diferents fonts consultades han assegurat que hauria de ser obligatori -i actualment no es fa de cap de les maneres- que quan ingressa un nou gos a la gossera, abans de res sigui sotmès a una revisió veterinària complerta. Alhora, els consultats al·leguen les dificultats que hi ha perquè quan alguna associació o voluntari alerta que un ca presenta un estat dubtós es facin els controls pertinents.

Sense anar més lluny, algunes de les fonts consultades han denunciat que es va desestimar durant el cap de setmana passat l’ingrés d’una de les gosses que acabaria morint -i de l’estat de salut de la qual ja havien alertat amb anterioritat- per evitar el personal haver de fer més guàrdia de la justa i necessària. En aquest sentit, entre les organitzacions animalistes i els voluntaris hi ha una coincidència unànime: un dels grans problemes de la gestió de la gossera és el personal.

En aquest sentit algunes de les fonts consultades han demanat que si l’administració vol mantenir el control, la titularitat i la gestió de la gossera, que hi destini funcionaris que realment estiguin motivats en fer la seva feina i realment s’apreciïn els animals per molt abandonats que hagin estat. Els consultats han denunciat també que en moltes ocasions, davant una alerta o una queixa, el que es fa sistemàticament és tancar l’accés a la gossera, impedir que hi acudeixin els voluntaris, “amb la qual cosa el gran perjudici que es causa és als animals, que ningú no els treu a passejar”.

Agricultura manté com a hipòtesi sobre com deurien ingerir el verí que els va acabar causant la mort, que les gosses haurien o bé contactat amb alguna rata que al seu torn hauria menjat raticida o bé que hi hauria verí en les immediacions de la gossera però sempre a l’exterior, on es duen a passejar els animals. L’administració deixa clar que la desinfecció de les instal·lacions es fa amb productes que són compatibles amb la vida animal, que en cap cas podrien causar les lesions internes que van portar a la mort de les dues gosses.

La desinfecció de fa uns dies s’hauria fet en el marc, defensa l’administració, d’un dels dos períodes de desparasitació de l’equipament que es fan durant l’any. Altres fonts, properes a col·lectius animalistes, mantenen que fa quinze dies es va tancar l’accés a la gossera durant cinc dies per desinfectar la instal·lació després que s’advertís des d’alguns col·lectius que hi havia ratolins a la zona. I l’advertiment es va fer després de comprovar com una gossa es passejava amb un ratolí mort i putrefacte a la boca.

Les mateixes fonts han denunciat que tot sovint, els responsables del manteniment de les instal·lacions, llancen el pinso podrit o vomitat, i altres elements, al terra mateix de la gossera, quedant en racons o altres indrets, fet que no beneficia en res l’estat de salut dels animals, que exigeixen que es controli molt més. Les fonts consultades han assegurat que periòdicament aquestes queixes es fan arribar als màxims responsables polítics del departament, que les promeses de millora hi són però que els fets no acompanyen.

-

Relacionat

Investiguen la mort de dues gosses a la gossera nacional per ingerir raticides

Comentaris

Trending