Andorra i una forta granissada imposen un dur examen a ‘La Vuelta’

El joveníssim eslovè Pogacar venç als Cortals d’Encamp després de gairebé cent quilòmetres terribles en territori íntegrament andorrà; Quintana surt líder de l’etapa del Principat

L'eslovè Pogacar entra vencedor a la meta situada als Cortals d'Encamp.
L'eslovè Pogacar entra vencedor a la meta situada als Cortals d'Encamp.
L’etapa andorrana de ‘La Vuelta’ havia de convertir-se en una de les jornades estrelles de la competició. I ni el recorregut, ni els paratges per on han passat els ciclistes, ni una forta granissada que que ha caigut a manca de dotze quilòmetres per la meta, no han defraudat. El xàfec, que ha afectat de ple el tram d’’sterrato’ previst a tocar el llac d’Engolasters, ha convertit en duríssima una etapa ja de per sí dura. L’eslovè de l’Emirates Tadej Pogacar ha estat el vencedor als Cortals d’Encamp, amb el colombià Nairo Quintana com a nou mallot vermell.

Enmig de la calamarsada, i durant uns quilòmetres, ha semblat que el català resident al Principat Marc Soler podria acabar imposant-se. Però l’estratègia del seu equip, el Movistar, ha primat que el ciclista esperés un dels seus caps de files, l’esmentat Quintana, i d’aquí n’ha tret profit Pogacar, que anava a roda amb el colombià i a poc més de quatre quilòmetres de la meta, quan Quintana i Soler s’han trobat, ha sortit disparat cap al triomf d’etapa. Alejandro Valverde, Miguel Ángel López i Primoz Roglic, un dels grans favorits per imposar-se al final de la ronda espanyola, han estat tres dels altres grans protagonistes de la jornada.

Però la grandíssima protagonista ha estat Andorra, que ha fet una etapa descomunal amb un port rere l’altre, amb una ascensió seguida d’una altra. Els primers moviments han començat ja al Coll d’Ordino, primera gran ascensió del dia, i ja no s’han aturat mai, amb el Coll de la Gallina com a ascensió més important. Però on s’ha acabat decidint tot ha estat al tomb d’Engolasters. Després d’haver enfilat la Comella, la pluja ha fet acte de presència. I a una dotzena de quilòmetres de la meta ha aparegut amb força la calamarsa.

El tram de terra, tot i haver estat ben compactat, s’ha embassat amb l’aigua i ha dotat de més duresa -i fins i tot cert perill, sense haver, però, d’aturar la prova en cap moment- la cursa. Sortint de la zona d’‘sterrato’, i després que el colombià López hagi patit una caiguda, s’ha acabat decidint tot. Pogacar ha estat brutal com ho ha estat el conjunt de l’etapa, que ha estat grandiosa malgrat que no pas decisiva. Queden encara molts dies de cursa i, a més, els grans favorits, poc o molt reforçats després de l’etapa amb final als Cortals encampadans, estan força juntets a la general.

La meteorologia ha fet endarrerir mitja horeta les millors previsions horàries. Això farà, també, que la normalitat a les carreteres del Principat trigui una mica més assolir-se. Una vegada restablert el trànsit arreu, la intensitat serà també la protagonista. Les retencions estaran a l’ordre del dia durant bona part de la tarda. Per tant, paciència i calma. I si es pot dilatar una mica l’entrada o la sortida del país, i fins i tot els viatges interns, millor que millor.

Comentaris (2)

Trending