Alliberen una exresponsable de la petroliera veneçolana després de quatre mesos tancada a la Comella

La dona, exsupervisora de pagaments de PDVSA i PDVIC, va ser detinguda el juliol a Espanya a petició de les autoritats andorranes, que no han obtingut cap confessió acusatòria substancial

-
-
La Batllia ha hagut de posar finalment en llibertat l’exsupervisora de pagaments de la petroliera estatal veneçolana (PDVSA) i de la seva divisió d’assegurances (PDVIC) després que l’interrogatori al qual se la va sotmetre un parell de setmanes abans de Nadal no aportés res de valor per a una de les causes derivades del ‘cas BPA’. L’excàrrec intermedi de PDVSA estava ingressada a la Comella des de final d’agost. Va arribar al Principat procedent d’Espanya, on va ser detinguda a petició de les autoritats andorranes.

De fet, una de les darreres actuacions que va dur a terme la llavors batlle Canòlic Mingorance abans de fer el salt al Tribunal de Corts va ser processar dotze persones en relació amb el ‘cas PDVSA’ o ‘cas Petroli’ i en va activar la seva recerca internacional. Molts dels processats, sabedors que des d’Andorra se’ls reclamava, es van posar directament a disposició de la Justícia andorrana i automàticament la Batllia va deixar sense lloc la petició de detenció i extradició. Però no va ser el cas de Mariela Mercedes Matheus Baptista.

Mariela Matheus va ser sotmesa a un punyent interrogatori sense que pogués aportar cap element incriminador atès que en el seu lloc de responsabilitat no hauria observat anomalies

La dona, que va deixar Veneçuela per instal·lar-se a la província espanyola d’Almeria, res no sabia que estava sent recercada per les autoritats del Principat i un bon dia, el 17 de juliol, es va trobar detinguda per policies espanyols. Es va tramitar l’extradició i fent escala a Madrid i Lleida finalment va arribar a Andorra el 27 d’agost. Des de llavors estava ingressada a la Comella acusada de blanquejar, suposadament, diners procedents presumptament de la corrupció. Matheus es va negar a declarar en primera instància en desconèixer els motius pels quals se l’acusava i, més encara, allò que incloïa un voluminós sumari.

No va ser fins el 12 de desembre que es va fixar una nova presa de declaració. Fonts judicials han assegurat que tant la batlle instructora com el fiscal encarregat del cas van ser molt punyents en l’interrogatori, intentant que l’exsupervisora de pagaments de PDVSA acusés a altres persones, tant de la petroliera com de BPA. Les autoritats judicials buscaven, suposadament, elements incriminatoris. Però la processada poc va poder aportar, segons les fonts, atès que el càrrec que ocupava, intermedi i més tècnic que polític, no l’hauria permès conèixer els detalls que es busquen en la instrucció judicial.

Així les coses, i després que se li hagués denegat anteriorment en tres ocasions la llibertat, aquest cop, poc abans de Nadal, la instructora va decidir alliberar la dona, a la qual, a més, no se li va imposar cap mesura cautelar. Mariela Matheus va poder deixar la Comella sense cap fiança i sense que se li retirés el passaport veneçolà de què disposa. Tampoc se li imposa haver-se de personar al jutjat uns dies determinats. Això sí, com qualsevol processat, té l’obligació de presentar-se a la Batllia tantes vegades com se la citi i de comunicar qualsevol canvi de domicili. Per ara, segons les fonts judicials consultades, Matheus se n’hauria tornat a la població d’Almeria on residia quan va ser detinguda el juliol.

Comentaris (6)

Trending