Agricultura assegura que té la “clara voluntat d’aclarir” la mort de dues gosses a la gossera

El departament nega que hi hagi malestar animal i assegura que tant la feina dels professionals com les instal·lacions, tot i els dèficits, “respon de manera raonable a les necessitats”

-
-
El departament d’Agricultura, que entre altres coses té sota la seva tutela la gossera oficial, manté que té una “clara voluntat d’aclarir” la mort de dues gosses i nega amb rotunditat que hi hagi malestar. El director del departament, Josep Maria Casals, garanteix que tant la feina dels professionals que presten servei a la gossera com les instal·lacions “responen de manera raonable a les necessitats” dels animals que fan estada al recinte.

La mort, “puntual i aïllada”, com es remarca des del departament, de dues gosses fa poc menys de dues setmanes ha estat una mica la gota que ha fet vessar el vas de molts dels col·laboradors de la gossera. I a Agricultura hi ha nervis per les reaccions que s’estan produint i que posen en qüestió la gestió de l’equipament. D’aquí que des del Govern se surti al pas de qualsevol dubte assegurant que tot i algunes deficiències, que hi són, s’està actuant adequadament i amb el suport i coordinació tant d’entitats animalistes (Bomosa i Laka) com a partir de convenis amb clíniques veterinàries.

Actualment a la gossera hi ha una vintena del màxim de 42 animals que es podrien ocupar, una xifra, per tant, molt raonable. L’equipament, segons Casals, està “en condicions òptimes” i cada animal gaudeix de la seva pròpia gàbia. Properament es farà una prova pilot per mirar de cobrir una part del recinte que està actualment descobert per protegir els animals de la neu i el mal temps, tenint en compte, però, que en una zona obaga com la que està ubicada la gossera cal que els animals puguin també aprofitar al màxim les hores de sol que hi hagi.

Actualment al recinte fronterer hi ha una vintena d'animals dels 42 de màxim que hi pot haver en gàbies individualitzades

Ara per ara, però, la patata més calenta que hi ha sobre la taula és la mort de les dues gosses producte d’una intoxicació. “La investigació està oberta i la voluntat és treballar fins al final”, segons Casals, per aclarir les circumstàncies i les causes dels decessos. Ara mateix s’ha fet un alto en la feina per analitzar “cap a on hem d’anar”, després que els banders i el gos expert en la detecció de verins que tenen hagi descartat la presència de cap tòxic compatible amb la mort de les gosses tant a l’interior de la gossera com en els seus annexos i en els camins propers per on els voluntaris passegen els gossos. 

És cert, però, que tot sovint els animals van a passejar en una zona que ja queda dins de territori espanyol i allí, per una qüestió de sentit comú i de legalitat, els banders no hi poden accedir i menys encara dur a la pràctica cap investigació. Però a priori en aquell indret hi ha la presència d’altres animals i no s’ha rebut cap alerta de les autoritats veïnes que hi hagi cap perill. “Hi ha una voluntat claríssima de tirar endavant la investigació”, garanteix el director d’Agricultura, que assegura que hi ha instruccions rotundes dels comandaments polítics del ministeri. Encara que no s’han fet, no es descarta practicar l’autòpsia als animals morts. 

El ministeri preveu realitzar una prova pilot per cobrir una part de l'espai exterior de l'equipament però descarta modificar el servei veterinari

Casals ha tornat a insistir que en cap cas s’usen raticides per a la desinfecció que haguessin pogut ser la causa de la mort de les gosses i també ha negat el director governamental que hi hagi hagut cap plaga de rossegadors de ratolins, encara que “estem en un entorn de muntanya on hi ha rossegadors i és possible que en algunes ocasions i de forma enjugassada els gossos els vulguin caçar”. Per al director d’Agricultura, la presència de ratolins “és una cosa molt puntual”.

Més enllà de la investigació de la mort de les dues gosses, que reitera Casals que també és una qüestió molt esporàdica i aïllada, Agricultura assegura haver escoltat els neguits dels voluntaris. D’aquí que es pugui posar en marxa en breu una prova pilot per cobrir espais exteriors del recinte. Els voluntaris també han demanat més controls veterinaris. Però en aquest cas el director d’Agricultura considera que el servei està ben cobert. Per norma, el veterinari oficial fa una visita setmanal. Però al final, ha explicat Casals, el professional de la veterinària acudeix amb més assiduïtat a la gossera per altres peticions o demandes. “Podem dir que les necessitats del servei veterinari estan cobertes.”

Comentaris

Trending