Vuit casos d’abús sexual infantil durant el 2021

Tres de cada quatre delictes es produeixen en el marc de la família; durant el que portem d’any també s’ha activat el protocol d’actuació immediata en setze episodis de maltractament físic

Els secretaris d'Estat Teresa Milà i Justo Ruiz durant la presentació de la campanya.
Els secretaris d'Estat Teresa Milà i Justo Ruiz durant la presentació de la campanya. Toni Solanelles

Durant el que portem de 2021, el protocol d’actuació immediata (PAI) per a casos de violència sobre menors s’ha hagut d’activar en vuit ocasions per fer front a abusos sexuals a infants o adolescents. El mateix protocol s’ha posat en marxa en setze ocasions més per combatre maltractaments físics. Els 24 casos estan judicialitzats i segons la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, un 70% d’aquests episodis violents es donen en l’interior de la pròpia família.

De fet, dels vuit casos de naturalesa sexual, dos van ser denunciats per la família, però dels altres sis en va alertar o bé l’escola (en dues ocasions) o bé metges (en els altres quatre casos). El mecanisme del PAI es va posar en marxa a final de l’any passat i des d’Afers Socials es fa una valoració “molt positiva” del seu funcionament perquè ha permès detectar més casos alhora que s’està formant més personal en relació amb la detecció d’aquesta problemàtica.

Totes aquestes consideracions s’han fet en el marc de la presentació de la campanya ‘Trenca el Silenci’, orientada a la prevenció de l’abús sexual infantil centrada en l’àmbit esportiu, un àmbit en què sortosament al Principat n s’ha detectat cap cas, segons que ha posat de relleu el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, que ha deixat clar, però, que el fet que no s’hagi detectat cap episodi en un món que en certa manera facilita el contacte, com queda palès amb múltiples “casos mediàtics” que han esclatat en països veïns, “no vol dir que no haguem d’estar atents”.

CAMPANYA ABÚS ESPORT XARXES CANDELARIA MORENO
Un dels cartells de la campanya, aquest amb Cande Moreno.

La campanya en qüestió compta amb la participació de quatre esportistes del Programa d’Alt Rendiment d’Andorra (Programa ARA) -Cande Moreno de la Federació d’esquí, Silvio Moreira de la Federació de Karate, Sergi Casabella de la Federació de Muntanyisme, i Mònica Dòria de la Federació de Canoa i Caiac- per donar més ressò a la iniciativa. Aquesta campanya forma part del treball del ministeri de Cultura i Esports i el d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, que el 2018 van iniciar el projecte estratègic de prevenció de l’abús sexual infantil en l’àmbit esportiu, incentivat gràcies a la campanya del Consell d’Europa ‘Start To Talk’, que el Govern ha traduït al català.

LES DADES

Més enllà de les 24 activacions del protocol PAI que s’han realitzat aquest any, la intervenció psicològica forense de l’àrea d’atenció a l’adolescència en casos d’abús sexual infantil ha intervingut en sis ocasions (infants i adolescents) el 2020 i dinou vegades aquest 2021. Vuit activacions han estat originades pel PAI, tres intervencions han estat el resultat de denúncies efectuades el 2020, cinc casos provenien de l’àmbit judicial i tres casos eren provinents d’intervencions del cos de policia.

De la intervenció efectuada, en sis ocasions es va dur a terme una prova preconstituïda (amb presència dels agents judicials a la sala annexa) i amb la voluntat que els menors ja no hagin de tornar a prestar el seu testimoni en cap més ocasió durant el procés, i tretze casos van servir per recollir testimonis dels infants i dels adolescents. La secretària d’Estat d’Afers Socials ha remarcat que hi ha a disposició de la ciutadania en general el número de telèfon 175 per posar en coneixement de situacions.

Teresa Milà, però, ha deixat clar que la consulta telefònica és més aviat per orientar, per aclarir possibles dubtes en relació amb les conductes que es puguin donar en relació a menors, però que quan hi ha elements clau o clars sobre una presumpta actitud delictiva cal recórrer a organismes més especialitzats en l’àmbit delictual com ara la policia.

Comentaris (5)

Trending