Nou padrins residents a Salita traslladats al Cedre i un desè a l’hospital en ser positius de Covid

Al dispositiu depenent del SAAS no s’hi ha diagnosticat per ara cap cas de coronavirus nou però la cinquena planta de l’establiment s’ha habilitat com a espai Covid

Un vehicle del SAAS que trasllada personal cap al Cedre.
Un vehicle del SAAS que trasllada personal cap al Cedre. Cristian Cortés

Deu padrins residents a Salita i un professional sanitari d’aquest centre privat gestionat per la multinacional Domus VI han donat positiu en un cribratge programat. Arran d’això, les autoritats sanitàries han decidit activar l’àrea d’hospitalització Covid fixada a la cinquena planta del Cedre. Nou dels padrins ja hi han estat traslladats per efectius de la Creu Roja, mentre que el desè, amb patologies prèvies i “més fràgil”, ha estat ingressat a l’hospital.

La decisió s’ha adoptat aquest migdia i els trasllats s’han anat efectuant a primera hora de la tarda, just després que des del Cedre s’hagin informat les famílies que es traslladarien cap al centre sociosanitari públic residents contagiats d’altres centres, sense especificar que es tractava d’usuaris de Salita. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que la majoria de contagiats eren asimptomàtics i que la resta són casos lleus. Tots els infectats, sanitari inclòs, són d’una mateixa planta del centre residencial, amb la qual cosa el cas fa patir una mica menys.

La detecció dels positius s’ha dut a terme a partir d’un cribratge programat, fet que ha portat el ministre a destacar, dins del fet negatiu de detectar malalts d’una edat avançada, el fet d’haver-los pogut diagnosticar aparentment a temps. La primera hipòtesi és que el professional contagiat hauria infectat els residents. Però no es pot pas dir amb tota certesa, ha deixat clar Martínez Benazet.

El titular de Salut garanteix que la planta que acull els padrins malalts “està totalment de la resta del Cedre” i que és “un model que l’hem provat, que és segur i no s’ha de preocupar ningú perquè hi hagi transmissió del virus”

Els responsables del centre depenent del SAAS han comunicant a primera hora de la tarda als familiars dels seus usuaris que el Cedre passaria a acullir contagiats d’altres residències. També se’ls ha informat que ara per ara dels cribratges fets al Cedre no s’ha detectat cap nou cas de coronavirus, ni entre els residents ni entre els professionals que els atenen al centre sociosanitari públic. A més, els han assegurat que la planta cinquena està totalment aïllada i que els positius que siguin traslladats cap allí passen per circuits totalment diferents, sense cap connexió amb la resta de l’establiment.

De fet, en relació a aquest fet, el titular ministerial, justament, ha remarcat que la cinquena planta està “totalment aïllada de la resta del Cedre” i que hi ha una “separació tant dels accessos com dels professionals que atenen les persones ingressades”. “No són els mateixos, no es comparteixen”, ha ressaltat Martínez Benazet que ha explicat que “aquest model es va dissenyar a la primera onada de la Covid i va funcionar perfectament”, i que el trasllat de residents d’altres centres “no va ser motiu de risc” pels usuaris del Cedre. És “un model que l’hem provat, que és segur i no s’ha de preocupar ningú perquè hi hagi transmissió del virus”.

No obstant, i de forma molt majoritària, els familiars dels residents al Cedre estan indignats amb la decisió vista la malaurada mortaldat que hi va haver en la primera onada de la pandèmia. I ara tornen a témer el pitjor. Més encara quan segons que els ha informat la direcció hores d’ara al Cedre no s’hi havia detectat cap positiu. Dimecres, Salut va informar de la detecció d’un cas -el primer que es diagnosticava a Sant Vicenç d’Enclar- que per prudència i l’edat de la persona contagiada (93 anys) va ser enviat a l’àrea Covid, en aquella ocasió, de l’hospital.

Estupefacció del PS

Sobre la nova onada de positius ara per ara limitada a Salita, la consellera general del Partit Socialdemòcrata Susanna Vela ha mostrat la seva estupefacció. “No entenem com pot ser que tenint protocols i tenint cura del seu compliment, com és possible que els residents puguin haver contret la malaltia”. Vela recordava com la primavera passada es va comprovar que tots els centres sociosanitaris disposaven dels protocols corresponents.

Per al PS, que asseguren entendre “perfectament la preocupació dels familiars”, “alguna cosa ha fallat i pensem que hem de trobar de qui és la responsabilitat”

“Damunt el paper tot s'aguanta molt bé, però els protocols s'han de complir”, lamenta Vela, que assenyala que Govern té la funció d'inspector a fer amb aquestes residències i que ha d'inspeccionar d'ofici: “No cal que avisi per anar a comprovar si s'estan complint aquests protocols que tots aquests centres residencials tenen per garantir que les persones no emmalalteixin de la Covid-19 ni residents ni les persones que hi treballen.”

Des del PS insisteixen que hi ha protocols amb testos setmanals, testos diaris i posen en relleu que “alguna cosa ha fallat i pensem que hem de trobar de qui és la responsabilitat” per evitar al màxim les situacions que es van donar a la primavera. “Entenem perfectament la preocupació dels familiars que tenen residents en aquests centres i demanem a Govern que ens doni una contesta i expliqui què és el que ha succeït en aquestes residències i que és el que cal fer”, ha demanat Vela.

Comentaris (13)

Trending