Amb un test que mostri que no es té el coronavirus es podrà visitar els padrins sense mesures

El ministre de Salut assegura que s’està acabant de confeccionar el protocol d’accés als centres sociosanitaris i afirma: “Si vols abraçar el teu padrí, fes-te una TMA”

Professionals del centre sociosanitari Salita.
Professionals del centre sociosanitari Salita. C. ESTEVE / SFGA

El ministeri de Salut està acabant d’elaborar el protocol que definirà les condicions d’accés als centres sociosanitaris. Com en altres espais, caldrà adoptar mesures per no contagiar els interns, els usuaris d’aquests equipaments. No obstant això, si es disposa d’una prova de diagnòstic actualitzada -una TMA o una PCR- que demostri que no es té el coronavirus actiu, es podrà visitar el familiar o la persona que escaigui sense mesures restrictives.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat molt clar en assegurar: “Si vols abraçar el teu padrí, fes-te una TMA”. Es referia d’aquesta manera a la modalitat de les més conegudes PCR, les proves que detecten, a través de mostres de mucositat buconasal, si la Covid-19 està activa en un moment determinat o no, però en la tècnica usada per la farmacèutica Grífols. Aquesta companyia ha cedit dues màquines de producció de resultats -un miler al dia- que s’estan acabant d’ajustar alhora que s’està formant els professionals que les hauran d’usar.

Martínez Benazet ha afirmat que no s’obligarà ningú a fer-se una TMA per poder accedir en una residència, en un centre sociosanitari, però que la condició per poder abraçar o petonejar un usuari d’aquests equipaments -“que tant ho necessiten”, ha remarcat el ministre- sí que serà disposar d’una prova negativa de les esmentades característiques. La població més vulnerable, la gent gran, serà una d’aquelles que es mantindrà permanentment controlada a través de TMA massives a mode de grup poblacional sentinella.

La voluntat del Govern és "elaborar un protocol" per aconseguir que els padrins internats en aquests centres "puguin fer una vida normal". I això inclou, justament, que recuperin el contacte amb els seus familiars propers. "Ho volem tancar olt de pressa", ha comentat Benazet, que ha indicat que la prova "serà altament recomanable" i que ha remarcat que "és una prova incruenta". 

El titular de Salut ha defensat que la TMA "donarà seguretat pel familiar", però també "a tota la residència". A més, ha indicat que "els resultats es poden tenir molt ràpidament". El que es té clar és que no s'obligarà, però que qui no se la faci "haurà de portar mascareta i mantenir una distància de seguretat amb el familiar". 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending