La Seu culpa “el model turístic i especulatiu” d’Andorra de la crisi d’habitatge a l’Alt Urgell

Els grups municipals de Compromís i Esquerra donen suport al punt de la moció de la CUP que afirmava que l’activitat econòmica al Principat era responsable de l’increment del preu dels pisos a la comarca, però es neguen a frenar noves infraestructures o a reduir l’activitat a l’aeroport

L'edifici central de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.
L'edifici central de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

L’Ajuntament de la Seu, o almenys una majoria dels seus regidors, ha votat favorablement a dos dels punts de la moció presentada per la Candidatura d’Unitat Popular. Si bé no s’accepta ser contraris a noves infraestructures que puguin beneficiar els turistes que pugen cap a Andorra ni reduir l’activitat a l’aeroport, sí que s’afirma obertament que “el model turístic i especulatiu andorrà té una relació directa amb l’augment del preu de l’habitatge a la Seu d’Urgell i als pobles del voltant”. L’única formació que ha votat en contra d’aquest punt ha estat Junts.

La moció s’havia presentat per ser votada en el ple que s’ha celebrat aquest dimarts a la capital alturgellenca. El text de la CUP posava en relleu els efectes nocius que, al seu entendre, tenia el model econòmic del Principat sobre la comarca veïna. Al final, es demanava a la resta de regidors mullar-se sobre quatre punts. Dos han estat refusats. Dos més, però, acceptats.

I, entre aquests -l’altre demanava no enfrontar treballadors de la Seu i d’Andorra i ha estat validat per unanimitat- un que directament responsabilitza el model econòmic andorrà, que titlla de “turístic i especulatiu” de com s’ha disparat el preu de l’habitatge a la ciutat i a altres pobles de l’Alt Urgell. Aquesta ha rebut el suport de la CUP, però també de Compromís, la branca pirinenca del PSC, i d’Esquerra República de Catalunya (ERC).

El regidor de la CUP a l'ajuntament de la Seu, Bernat Lavaquiol

Relacionat

La CUP demana frenar l’activitat a l’aeroport de la Seu i carrega contra el model econòmic andorrà

Així, l’alcalde, el socialista Joan Barrera ha volgut matissar que les relacions entre la Seu i Andorra “han donat molts fruits i han permès, durant dècades, el desenvolupament comú”. Per tant, sense el Principat, “seríem totalment diferents”. I ha demanat que “cal un reconeixement mutu, amb diàleg i respecte”. Ara bé, també ha reconegut que, dins d’aquesta relació, “l’habitatge és un desavantatge” en part pel fet que “nosaltres estem limitats en el creixement” i, també, “és producte del veïnatge amb Andorra”, sense que “es tracti de culpabilitzar, demonitzar o confrontar a ningú”.

Des d’ERC, la regidora Núria Tomàs ha estat més crítica. “El problema al qual es refereixen en la moció és realment preocupant i més per les declaracions d’alguns polítics andorrans on es deixa entendre que qui no tingui cabuda allà ha d’anar a viure al voltant”, ha apuntat. Això, ha alertat, “pot suposar la pujada de preus de l’habitatge a la comarca i produir una construcció descontrolada”.

L’únic partit que ha votat en contra ha estat Junts, liderats per l’ex alcalde Jordi Fàbrega -amb una estreta relació, especialment durant la pandèmia, amb membres destacats del Govern-. Durant la seva intervenció, ha volgut recordar “els llaços estrets amb Andorra en tots els vessants” i ha apuntat que “han de continuar, perquè a la Seu li ha anat bé si a ells els va bé”. De fet, ha posat un exemple: “seria com si Martorell s’oposés a la Seat”. A més, ha defensat que, pel que fa al problema de l’habitatge, es tracta d’una dificultat que es viu a molts llocs i no només a l’Alt Urgell.

Si els punts 1 i 2 de la moció han tirat endavant, el 3 i el 4, crítics amb la construcció d’infraestructures a la comarca que beneficiessin l’arribada de turistes cap al Principat i que apostaven per una reducció de l’activitat a l’aeroport Andorra-la Seu han estat refusats. En aquest cas, Compromís s’hi ha abstingut i els vots decisius han estat els d’ERC i Junts, que han argumentat el fet que la instal·lació, més enllà de vols regulars o privats, també és clau pel que fa als serveis de bombers i del transport sanitari aeri a tota la regió pirinenca.

Espot i Aragonés, ja asseguts als sofàs.

Relacionat

Espot nega que els problemes d’habitatge a l’Alt Urgell siguin culpa d’Andorra

Comentaris (10)

Trending