Davallada dels aturats inscrits a Ocupació i dels treballadors en ERTO

Els apuntats en recerca de feina van assolir a mitjans de juny un pic històric de 1.873 persones però han caigut fins als 1.300 avançat juliol mentre que els afectats per suspensions de contracte o reduccions de jornada ja són només 6.800

Edifici del departament de Treball a Escaldes-Engordany.
Edifici del departament de Treball a Escaldes-Engordany. Arxiu

El Govern veu amb un relatiu optimisme l’evolució del mercat laboral un cop la gran majoria de sectors econòmics han pogut reprendre l’activitat en la nova normalitat. Després que a mitjans de juny el Servei d’Ocupació registrés un pic d’aturats en recerca de feina, la situació ha millorat les darreres setmanes, amb una reducció de la xifra, malgrat que aquesta es mantingui molt per sobre de la d’anys anteriors. A més, el nombre de treballadors en suspensió de contracte o reducció de jornada també ha davallat.​

A finals de maig, el nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació es va situar en 1.761 persones, fet que suposava un nou rècord històric -l’anterior ja s’havia assolit a l’abril-. I la xifra encara va pujar més els primers dies de juny, fins a un pic, el 15, de 1.873. Des de llavors, però, la situació ha millorat. A finals del mes passat, ja es va baixa de les 1.500 (1.456) i el portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha revelat que avançat el juliol ja se situava en els 1.301.

Es tracta d’una evolució, ha apuntat el ministre, “vinculada al retorn  l’activitat i al fet que els turistes ja ens puguin visitar”. Amb totes les reserves que exigeix la situació actual, ha indicat que “la tendència és positiva; la represa permet contractar gent perquè les empreses necessiten mà d’obra i que les persones puguin retornar al món laboral”. Sobre aquest punt, ha remarcat que també s’ha incrementat el nombre de llocs de treball oferts, fins a 517 en comparació als 396 de maig, tot i estar per sota del que hi havia en anys anteriors.

El departament de Treball i la policia han iniciat una campanya per controlar que no es fan “juguesques” amb els ERTOs i Jover alerta de sancions si alguna empresa comet irregularitats

Part de les contractacions formalitzades es deuen a l’entrada en vigor del primer dels programes de foment de l’ocupació llançats des del Govern: el centrat en l’àmbit públic. Així, Jover ha explicat que ja s’han tramitat 107 demandes, de les quals 66 han estat resoltes de forma favorable. Són, per tant, 66 persones que han trobat una feina al sector públic.

La reactivació econòmica també ha provocat una important reducció dels treballadors afectats per una suspensió de contracte o bé una reducció de jornada, les dues figures que adapten a la legislació andorrana els Expedients de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO). De les 9.620 persones que estaven en aquesta situació a finals de maig, al juny ja hi havia només 6.800. “La tendència dels darrers mesos mostren que progressivament hi ha una represa de l’activitat que fa que s’ofereixin més llocs de feina i que menys gent tingui necessitat de prestació o d’ERTO”, ha comentat Jover.

De retruc, aquesta disminució permet també rebaixar el cost que per al Govern té la mesura. La previsió inicial era de 80 milions d’euros fins al desembre i, ara, “amb totes les precaucions”, s’espera que la despesa es quedi entorn els 50, tot depenent sempre de l’evolució de la situació sanitària i, evidentment, econòmica.

Jover també ha volgut llançar una advertència: es controlarà de forma estricta la correcta aplicació del programa. I, de fet, ha explicat que el departament de Treball i la policia han iniciat una campanya d’inspeccions per verificar que no hi ha abusos i “evitar juguesques amb els diners de tots”. La feina durant la primera jornada s’ha centrat al Pas però s’ampliarà a tots els sectors i llocs del país. “Si es detecta una mala praxi s’hauran de tornar els diners i les multes poden anar dels 500 als 25.000 euros”, ha recordat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending