“La perspectiva de l’accessibilitat és diferent quan la valora una persona amb discapacitat que quan ho fa una persona que no en pateix cap. Et parlo, a més, en primera persona. L’arquitecte del Consell General, per exemple, es va pensar que projectava un edifici totalment accessible per als qui anem en cadira de rodes i després veiem que no és ben bé així”, assegura Casal. Per tant, “volem que el suport que dona la comissió no sigui purament testimonial, potestatiu”. “La gent que té una discapacitat és la que pot valorar si les coses són accessibles o no”, reitera la consellera.
El PS ha presentat, a més a més, dues esmenes rellevants més després de reunir-se amb la Cambra de Comerç. Un dels suggeriments va dirigit directament a Govern. La formació demana a l’executiu que “estudiï un sistema d’ajuts econòmics per a les empreses que tinguin dificultats per adaptar-se a la llei d’accessibilitat”. Cal recordar que la llei obligarà a adaptar els espais, la qual cosa implicarà obres de reformes. Casal parla d’establir “programes” de suport econòmic “en cas que sigui necessari”. “Les petites empreses hauran d’assumir inversions que poden ser feixugues”, afegeix.
En la segona esmena sorgida de les converses mantingudes amb la Cambra de Comerç, el PS proposa que s’estableixi “un sistema de representació empresarial”, és a dir, que el teixit empresarial “pugui participar en l’elaboració dels reglaments que es despleguen en la llei”.
El gruix de les esmenes presentades pel PS són el resultat de les modificacions necessàries detectades per la mateixa formació i de les que han sorgit després de les reunions amb la FAAD, la Cambra de Comerç i altres agents implicats. “Més enllà de tres o quatre punts en què podem ser més precisos o podem afinar més, però la filosofia de la llei, el text, el compartim plenament”, precisa Casal sobre la solidesa de la futura norma.
Comentaris