El PS alerta que hi ha risc que es vulgui fer pagar més a les residències per una atenció inferior

Els socialdemòcrates formalitzen la moció que exigeix la retirada del decret de nous preus dels centres sociosanitaris i que planteja crear una taula de diàleg amb el sector si el Govern creu que realment s’han de revisar les tarifes

Pere López i Judith Salazar durant la compareixença d'aquest matí.
Pere López i Judith Salazar durant la compareixença d'aquest matí. Toni Solanelles

“Pagar més per menys servei o menys atenció sanitària mèdica.” Aquest és un dels grans riscos que el Partit Socialdemòcrata (PS) veu en el decret de nous preus d’accés als centres sociosanitaris. Que s’encareixi el cost per a les famílies però, alhora, que es rebaixin les prestacions d’aquells usuaris de les residències. El grup socialdemòcrata ha formalitzat públicament aquest dilluns la moció anunciada dijous i presentada divendres en què reclama la retirada del decret i planteja que si el Govern creu que realment s’han de revisar les tarifes es crei una taula de diàleg amb els agents implicats.

Els consellers generals Pere López i Judith Salazar han exposat el contingut essencial de la moció, que es debatrà el proper dia 31 de març, i n’han argumentat la motivació. Salazar ha afirmat que “el canvi de model de finançament” del cost de l’atenció en els centres sociosanitaris “és una certesa” perquè “es redistribueix el cost de diferent manera a com es feia actualment”. Una cosa diferent és si hi ha o no hi ha canvi en l’assistència. “Algú ens haurà d’explicar exactament què vol dir i què implica l’atenció centrada en la persona”, que és el model que propugna el Govern i que justifica l’increment tarifari.

“Que es tracti l’afer amb els agents concernits i cadascú hi pugui dir la seva”, ha afirmat Salazar, que hi ha afegit: “No volem explicacions quan les coses estan fetes sinó que demanem que hi hagi consens abans de la presa de decisions”

Pere López ha advertit que mirant la presentació realitzada fa uns dies per Govern es pot veure com el que percebrà mensualment el centre per cada usuari en alguns casos es redueix respecte del que s’abona ara per ara i, a l’altra banda, el resident sempre ha d’abonar més diners dels que aporta fins ara. El president del grup socialdemòcrata ha estimat en entre 7.500 i 9.000 euros anuals els que s’exigirà aportar de més a moltes famílies. López ha explicat que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) rebaixa de forma considerable la seva aportació. I ha mostrat el seu temor pel fet que com més va, més s’exigeixi als particulars i menys aporti la part pública.

Com que la llei que regula els aspectes sociosanitaris estableix les responsabilitats que estableix, per abonar els costos d’un centre sociosanitari es pot exigir fins i tot als nets de l’usuari que aporti una part del seu salari o dels seus béns abans que l’administració compensi o ajudi el resident a fer front a les despeses del seu ingrés sociosanitari. “Tot plegat el que sí que comportarà és una disminució dels ingressos de les famílies” i això pot comprometre projectes familiars, de segones i terceres generacions.

Els dos parlamentaris socialdemòcrates, i en especial Salazar, ha deixat clar que els nous preus en cap cas “en despenja d’una obligació legal” com la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarès, va defensar en seu parlamentària. “No ho compartim”, ha afirmat la consellera del PS, que ha recordat que fins ara la coresponsabilitat que exigeix la legislació ja s’estava duent a terme. Una altra cosa, i això és una decisió política que no haurien negat, ans el contrari, ha vingut a dir Pere López, ni la titular d’Afers Socials, ni tampoc el responsable de Salut, Joan Martínez, o el cap de Govern, Xavier Espot, que s’hagi volgut repartir de manera diferent qui assumeix què i quant. I que els usuaris o les seves famílies hagin de pagar més, que és el que des de les files socialdemòcrates es considera que és.

SENSE CONSENS

I l’increment tarifari es fa, han denunciat els socialdemòcrates, sense que formés part del programa electoral de cap de les tres forces que donen suport a l’executiu ni, tampoc, del programa de govern tripartit que va sorgir després de l’entesa entre Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos. Alhora, han recordat López i Salazar, Pallarès va recordar davant la cambra parlamentària que no s’havia tingut en compte ni l’opinió de la gent gran ni de les organitzacions que vetllen per les persones amb diversitat funcional.

Per tant, i tot deixant clar que “no ens oposem a que es puguin apujar les tarifes”, es reclama que es deixi sense efecte el decret de preus i es creï una taula de diàleg per analitzar la qüestió i que s’arribi a consensos. “Que es tracti l’afer amb els agents concernits i cadascú hi pugui dir la seva”, ha afirmat Salazar, que hi ha afegit: “No volem explicacions quan les coses estan fetes sinó que demanem que hi hagi consens abans de la presa de decisions.”

Comentaris (2)

Trending