La pensió mitjana a Andorra és de les més baixes d’Europa

En una comparativa feta per la mateixa CASS, se situa en menys d’11.000 euros anuals, molt per sota de les que es perceben a França o Espanya i a un altre petit Estat com San Marino

La seu de la CASS.
La seu de la CASS. Toni Solanelles

Les pensions que es cobren a Andorra són baixes. En línies generals, la prestació de jubilació al Principat queda molt per sota de les que es paguen als països de l’entorn europeu. Anualment, una persona retirada al Principat cobra de mitjana poc menys d’11.000 euros. Es tracta d’una xifra que queda clarament en la franja baixa en la comparativa que es pot fer amb altres països.

Així queda de manifest en una taula elaborada per la mateixa Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i que ha quedat inclosa en la documentació feta pública per presentar i argumentar les propostes per a la reforma del sistema de pensions. Des de la parapública es comparen les principals variables dels models. I una de les dades analitzades és la despesa anual en pensions per cada jubilat.

I aquí, les dades d’Andorra evidencien que les prestacions al Principat són baixes amb relació a les que es paguen a la majoria de països de l’entorn europeu. La mitjana es queda en 10.901,97 euros anuals. Només dos països estan per sota: Malta, amb 7.884 euros, i Lituània, amb tot just 3.659. En una franja similar se situa Xipre, amb 11.569 euros per any i pensionista.

En canvi, els dos Estats veïns paguen pensions molt més elevades que les andorranes. Segons les dades recollides en la comparativa, que es basen en informació de l’Eurostat i de l’OCDE, a Espanya la mitjana anual és de 15.855 euros. A França encara és més elevada: 17.495.

Si la comparació es fa amb un altre petit Estat, com és San Marino, aquesta no és gens positiva per a Andorra. Al país transalpí els pensionistes cobren de mitjana 19.568 euros anuals. Encara hi ha llocs on les prestacions de retir són més generoses. És el cas de Luxemburg, amb 28.099 euros anuals.  

Un altre detall que es compara és què suposa la pensió mitjana anual amb relació al salari mitjà. En el cas d’Andorra, aquest càlcul es fa agafant només els pensionistes amb més de 15 anys cotitzats. Es queda en un 43,65%, xifra que baixa si s’inclouen tots els jubilats amb prestació fins al 30,9%. En el cas d’Espanya, aquesta ràtio es queda en el 60,95% mentre que a França és del 44,92%.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending