La pandèmia dispara la despesa del Govern en ajuts ocasionals a les llars

Al llarg del 2020, es van destinar 4,53 milions a aquest programa d’emergència, gairebé el doble que l’any anterior, per atendre les 1.566 peticions acceptades, un 33% més que el 2019

Rètol del ministeri d'Afers Socials a l'edifici de Clara Rabassa.
Rètol del ministeri d'Afers Socials a l'edifici de Clara Rabassa. Toni Solanelles

Ningú pot dubtar que, més enllà de les importants conseqüències sanitàries, la pandèmia provocada pel coronavirus també ha tingut un fort impacte en l’economia i, de retruc, en la situació de moltes famílies i persones. Això es va traduir durant l’any passat en un fort increment de la necessitat de suport social. Un bon exemple es troba en els ajuts ocasionals que atorga Govern. Les peticions concedides es van disparar i van ascendir fins a un 33% en comparació al 2019. Pel que fa a l’import, gairebé es va doblar.

Així ho revelen les dades fetes públiques des del departament d’Estadística. Al llarg del 2020, les sol·licituds rebudes des del Govern van ascendir a 1.650, per les 1.269 d’un any abans. Queda clar que bona part d’aquesta evolució a l’alça es deu als duríssims efectes que sobre moltes llars va tingut l’esclat de l’epidèmia. D’aquestes peticions, 1.566 es van acabar atenent, fet que suposar un 32,8% d’increment amb relació a les 1.179 del 2019.

L’anàlisi de les dades, però, revela que no només va créixer el nombre de persones en dificultats que necessitaven aquests ajuts sinó també la gravetat dels casos. Hi va haver més peticions però també els imports atorgats van haver de ser superiors. Així, des de l’executiu es va aportar a aquestes famílies 4,53 milions d’euros, el que representa prop del doble (94,3%) de la xifra d’un any enrere, que va ser de 2,33 milions. Pel que fa  a l’import per llar, va ser proper als 3.600 euros, pels 3.186 del 2019, un 13% superior.

Les dades, però, prenen encara més força si es fa un històric. Són les més elevades, i amb diferència, dels darrers cinc anys.

Pel que fa al nombre de persones que van poder beneficiar-se d’aquests 1.566 ajuts atorgats, sumen un total de 2.039, un 25% dels quals eren menors. Si s’estudien les dades en funció del tipus de llar, es comprova com les que més dificultats van patir són les persones que viuen soles (63,7% del total) i les famílies monoparentals (22,3%).

Comentaris (3)

Trending