Més formació per evitar que les víctimes de violència de gènere hagin d’explicar-se a tot arreu

Afers Socials i la Universitat d’Andorra signen un conveni per un curset de cinc hores que es farà en set sessions diferents per a col·lectius que van des dels policies i sanitaris als advocats

El ministre Víctor Filloy i el rector de l'UdA, Miquel Nicolau, signant el conveni.
El ministre Víctor Filloy i el rector de l'UdA, Miquel Nicolau, signant el conveni. Toni Solanelles

Donar més eines perquè els professionals que intervenen en un cas de violència de gènere sàpiguen gestionar la víctima al primer moment, puguin aconseguir tota la informació necessària per tractar-la, fins i tot a nivell judicial, en un sol cop i es pugui reduir d’aquesta manera la victimització secundària o revictimització. Vaja, que la víctima hagi d’explicar les seves penúries cinquanta mil cops. Aquest és un dels objectius que persegueix la formació que oferira la Universitat d’Andorra (UdA) a diversos professionals a través d’un conveni signat amb el ministeri d’Afer Socials.

El titular ministerial, Víctor Filloy, i el rector de l’UdA, Miquel Nicolau, han signat aquest dijous el conveni per a la formació bàsica i de capacitació dels professionals que intervenen de forma directa o indirecta en l’àmbit de la violència de gènere i domèstica. La formació està orientada a tots els professionals concernits en les diverses àrees d’actuació en les fases de prevenció, detecció i intervenció amb víctimes de violència de gènere i domèstica. Per aquest motiu, el curs es diferencia en dos nivells: el bàsic, adreçat als que intervenen indirectament, i el de capacitació per als que ho fan directament, aportant tractaments específics per als diferents tipus de vulneració.

Els grups que en formaran part són el cos de policia, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), els set comuns, el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra i el Col·legi d’Advocats d’Andorra

Concretament, es realitzaran set sessions de cinc hores de durada cadascuna. Els grups que en formaran part són el cos de policia, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), els set comuns, el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra i el Col·legi d’Advocats d’Andorra. Les formacions, que s’iniciaran el 3 de novembre del 2020 i finalitzaran el 2 de febrer del 2021, es realitzaran a l’UdA i els docents són expertes en violència de gènere. Cada grup estarà format per un màxim de trenta persones i els responsables universitaris ja estan preparats per si cal fer alguna modificació quant a l’aforament, per exemple.

Filloy ha remarcat que es dóna resposta a una necessitat formativa i, també, es respon a una proposta d’acord parlamentària per tal d’oferir una capacitació “més i millor” dels professionals que intervenen en els casos de violència de gènere, que durant el confinament, ha recordat el ministre, van augmentar-se de forma molt preocupant però que en l’actualitat estarien “alineats” amb la situació pre-Covid. Nicolau s’ha mostrat molt satisfet de poder participar del projecte per dos factors clau: un, perquè la lluita per la igualtat de gènere també s’inscriu en l’àmbit universitari i l’altre que el conveni és base d’un curs que s’insereix en la formació continuada que és la base del servei que ofereix l’UdA: tres quartes parts de l’alumnat, ha remarcat el rector fan estudis complementaris, per dir-ho d’alguna forma.

Miquel Nicolau ha explicat també que dels nou casos que ha tractat el servei d’acompanyament de l’UdA, un tenia relació amb la violència de gènere i, conseqüentment, es va derivar a les autoritats tal i com pertocava. El rector de l’UdA no ha volgut donar més transcendència a aquest fet més enllà d’assenyalar que la universitat, la comunitat educativa, no deixa de ser “un reflex de la societat” i, com a tal, hi ha casos de desigualtat i de violència com hi pot haver en altres àmbits.

Sala de vistes del Tribunal de Corts i del Superior.

Relacionat

Explicar un (presumpte) intent de violació fins a nou vegades

El ministre d’Afers Socials ha assegurat que no és que la formació calgui perquè s’estan fent coses malament sinó que hi ha molta normativa recent, del 2015 i, per tant, “estem en una fase molt inicial” on qualsevol element pedagògic és bo. “Cada vegada hem de posar les millors eines a disposició” dels professionals que tracten la qüestió escaient, en aquest cas la violència de gènere. En aquest sentit, Filloy, lligat a un recent cas judicial on la víctima d’uns suposats abusos havia hagut de prestar declaració en nombroses ocasions, ha explicat que la formació ha de permetre que els professionals “siguin capaços que amb una sola declaració” es puguin extreure tots els detalls necessaris que permetin evitar “interrogatoris múltiples”.

Comentaris (1)

Trending