Incrementar els habitatges tutelats per a padrins, repte complicat del Pla Nacional Sociosanitari

El centre residencial del Cedre ha celebrat la diada de Meritxell per primera vegada després de dos anys d’aturada a causa de la Covid-19

Espot durant el seu parlament al Cedre aquest dijous.
Espot durant el seu parlament al Cedre aquest dijous. SFGA

La Covid-19 comença a diluir-se una mica en la vida diària de la societat, i els centres residencials ho comencen a notar. Al Cedre, aquest dijous, s’ha pogut tornar a celebrar la diada de Meritxell, després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia. Entre les diferents autoritats que hi ha acudit ha estat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha aprofitat per destacar alguns aspectes del Pla Nacional Sociosanitari que es treballa des de gener del 2021, i que té com a principal repte incrementar el parc d’habitatges tutelats.

L’arribada de la pandèmia va obligar a frenar-ho tot. Amb això, també alguns dels projectes en els quals es treballava, i que va quedar relegat a un segon pla. Un d’ells va ser el model sociosanitari centrat en la persona. “Era força incompatible amb les mesures de restricció que es van establir”, ha apuntat Espot. Actualment, però, s’ha tornat a reactivar i es busca anar aconseguint objectius. “Passem a un model completament diferent a l’hospitalitzat, cap a un on es té en compte tots i cadascun dels residents en funció de la seva idiosincràsia, de la seva particularitat i de la seva realitat”, ha explicat el cap de Govern. Dintre d’aquest model, es contempla un objectiu que també recull el Pla Nacional Sociosanitari, que es treballa des de gener del 2021.

Concretament, es tracta del fet d’incrementar el parc d’habitatges tutelats. Un objectiu que és força complicat tenint en compte la realitat actual. “És difícil perquè ja tenim una escassetat d’habitatges en general, per tal trobar-ne per a aquesta finalitat és difícil, però sí que fa part dels nostres reptes de futur i d’allò que volem potenciar”, ha explicat Espot. Estar a una residència hauria de ser, segons el cap de Govern, “l’últim recurs”. Tenint en compte, però, les dificultats que presenta aquesta alternativa, s’ha posat el focus, “i hem fet uns progressos espectaculars” en l’atenció domiciliària, “molt necessari perquè la gent es pugui quedar a casa”.

En aquest marc, i en relació als centres sociosanitaris, Espot ha destacat la figura dels treballadors i la seva aportació a la Comissió de seguiment que es va iniciar fa dos anys. “Les grans dificultats que hem travessat també ens han servit per implementar millores de transcendència”, ha assegurat Espot, “s’ha treballat d’una forma més coordinada, i també ha servit per agafar autèntica consciència del valor de la feina que duen a terme”. El cap de Govern ha assegurat que totes les aportacions que s’han fet s’han valorat i “el 99% d’elles tenen sentit”.

CELEBRACIÓ DE MERITXELL AL CEDRE

Espot ha participat en la celebració de la diada de Meritxell al Cedre, on ha saludat els padrins que hi resideixen, presentant-se a més d’un que no l’ha reconegut, i dedicant-los unes paraules. Durant aquest discurs, ha assenyalat que la Covid-19 ha quedat gairebé enrere, però que “la incidència als centres residencials ha estat molt gran, tots hem patit pèrdues de familiars i coneguts”. Ha destacat la importància del Cedre com a “servei indispensable” i ha explicat els grans esforços que s’han fet per millorar-lo. També ha posat en valor la tasca de familiars, cuidadors i treballadors, “tot l’agraïment i respecte per part nostra”.

 

Comentaris

Trending