Proposen apujar impostos per poder traslladar cotització de la branca general a la de jubilació

José Antonio Herce, expert proposat per la CASS, entén que caldria passar almenys quatre punts a vellesa per garantir la sostenibilitat del sistema i compensar el dèficit sanitari que es generés via el pressupost de l’Estat i incrementat el tipus d’alguna figura impositiva

Herce, al costat d'Albert Font, Yolanda Valdeolivas i Susanna Vela, ara fa uns mesos al Consell General.
Herce, al costat d'Albert Font, Yolanda Valdeolivas i Susanna Vela, ara fa uns mesos al Consell General. G. P.

Incrementar la cotització a la branca de jubilació en quatre punts a costa de la general o endarrerir l’edat de retir als 67 anys. Aquestes són, entre altres, les propostes que l’expert proposat per la CASS per participar en la comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions, José Antonio Herce, ha defensat obertament durant la seva compareixença. En el primer cas, ha apuntat, caldria cobrir el buit d’ingressos per a la sanitat amb increment d’impostos. En total, ha proposat fins a 14 mesures per assegurar la continuïtat del model.

Herce entén que aquests canvis són necessaris per poder garantir unes pensions “sostenibles, solidàries i contributives”. Així, ha desgranat que s’hauria d’actuar en diferents aspectes del sistema. Un d’ells, els ingressos. I això vol dir, les cotitzacions. A curt termini, ha apuntat, caldria incrementar les de la branca de jubilació en quatre punts. Aquests, ha avançat, s’haurien de traslladar des de la branca general.

Evidentment, això suposaria que el dèficit d’aquest àmbit, el destinat a cobrir el pagament de les prestacions i serveis sanitaris, creixeria. Per al catedràtic espanyol, la solució seria que el financés l’Estat i, per cobrir aquest increment de cost, s’hauria d’apujar alguna figura fiscal. “El buit d’aquests quatre punts s’ha d’omplir amb recursos dels pressupostos generals”, ha indicat, tot posant en relleu que “a pocs llocs la sanitat es finança així” i que “l figura del copagament ja fa descasar sobre els mateixos beneficiaris part del pagament”. Al seu entendre, els tipus impositius del Principat “fan que hi hagi marge d’acció”.

José Antonio Herce.

Relacionat

“El sistema de pensions té ara una bona fotografia, però el vídeo no ho és”

Una altra de les mesures elevades al seu informe, és que cal endarrerir fins als 67 anys l’edat de jubilació. Per aquells treballs més durs, Herce entén que, en l’etapa final de la vida laboral, les persones haurien de ser reconvertides cap a altres tasques. Això permetria, ha afirmat, millorar les prestacions a la vegada es redueix la càrrega que cada pensionista suposa per al sistema.

L’expert proposat per la CASS també ha defensat obertament la necessitat de potenciar plans complementaris. Així, ha posat l’exemple de Nova Zelanda o Anglaterra. La proposta és la d’impulsar sistemes en els quals s’hagi de participar inicialment obligatòriament, amb opció de sortir-ne més endavant. Herce és partidari de començar amb una aportació d’1% per part de l’empresa i una altra de l’1% pel treballador, amb el possible al·licient d’un 0,5% per part de l’Estat. També entén que caldria crear un pla públic per a  PIMES i autònoms.

El catedràtic també veu necessari endarrerir fins als 67 anys la jubilació així com impulsar plans complementaris, fins i tot alguns gairbé obligatoris

“Per millorar les prestacions no hi ha més remei que ficar més euros i més anys a les carreres de cotització”, ha comentat Herce, que ha parlat d’un sistema “d’una obligació no plena però tampoc de voluntarietat”. A banda, ha assegurat que a llocs com Anglaterra, malgrat l’opció d’abandonar posteriorment, són molt pocs els treballadors que ho fan. A banda, també entén necessari potenciar els plans privats amb incentius fiscals.

Durant la seva exposició, el catedràtic s’ha mostrat obertament crític amb el sistema de punts. L’ha arribat a qualificar de “tremendament endiablat” i ha apuntat que “es pot manipular fàcilment per part dels polítics”. Per això, ha indicat, “cal modificar-lo i racionalitzar-lo”. La seva recomanació ha estat “crear comptes individuals” que converteixin els punts en euros.

De les catorze propostes d’Herce també destaca la necessitat d’introduir bases màximes i mínimes de cotització, permetre la jubilació demorada, fer que el retir anticipat només es pugui fer a partir de 63 anys o perfeccionar l’homologació de les carreres laborals d’aquelles persones que hagin cotitzat a altres països. L’informe fet per l’expert serà ara analitzat a la CASS, però el president del consell d’administració, Albert Font, ha deixat clar que serà la base de la proposta que es faci per a la reforma del sistema. “M’estranyaria que fos diferent. No s’allunyarà gaire del que s’ha vist aquí. En tot cas, serà el pal de paller sobre el qual treballarem”, ha assegurat.

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending