Dues famílies, pendents de la situació sanitària per tancar l’adopció d’infants

Els procediments va quedar paralitzat amb l’esclat de la crisi del coronavirus, tot i que estaven en un moment inicial i encara no tenien assignada la criatura

Dos famílies estan a l'espera que se'ls assigni un infant en adopció.
Dos famílies estan a l'espera que se'ls assigni un infant en adopció.

Dues famílies del país es troben, actualment, en tràmits per completar el procés d’adopció d’una criatura. De fet, ja havien iniciat el procediment abans de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, al març. En el seu cas, però, encara no tenien assignat l’infant, si bé és cert que s’han vist afectats per la paralització general de la gran majoria de tràmits que s’ha viscut a gairebé tots els països. Des d’Afers Socials, però, es confia que tot es pugui reprendre en breu.

Com en molts altres àmbits, l’emergència sanitària també va paralitzar els diferents procediments que se segueixen a molts Estats per donar a infants en adopció. En alguns casos, això ha arribat a suposar que famílies que ja estaven esperant al viatge definitiu per recollir el seu fill hagin vist suspès aquest darrer pas, per culpa de la suspensió de vols. Aquest no és, però, la situació amb la qual s’han trobat les parelles andorranes.

Es confia que, en tots dos casos, els efectes de la crisi sanitària no haurien d'anar més enllà d'un cert endarreriment en la tramitació dels respectius expedients

En els dos casos, el procediment d’adopció s’havia iniciat, però encara estava en un estat, es pot dir, inicial. Estaven pendents, de fet, que se’ls assignés l’infant. Un pas que, però, sí que es va quedar aturat.

Tal com expliquen des del departament, “la crisi sanitària va suposar, com a pràcticament en tots els àmbits, la paralització dels processos de les adopcions a nivell internacional on actualment, cada país com sobirà que és, està adoptant les mesures escaients per reprendre els procediments pertinents per seguir protegint als seus nens”. Cada Estat indica, “està pendent de l’evolució de la pandèmia” per veure quines mesures adopten i com reprenen les tramitacions.

Pel que fa a les dues famílies, el Govern indica que “s’ha mantingut els contactes pertinents amb l’autoritat central del país on han tramitat el seu expedient”. Aquestes haurien explicat que “s’estan reorganitzant, i que, tot i un possible endarreriment en la futura assignació i sempre en funció de l’evolució del virus, no hauria d’afectar més enllà”.

Pel que fa a les altres tasques vinculades les adopcions, en concret les d’informació, formació i valoració, així com el d’acompanyament i atenció un com arribat el nen per part del Servei Especialitzat, aquests s’han reprès amb normalitat seguint les recomanacions i prevencions estipulades pel ministeri de Salut. Es recorda, a més, que durant la pandèmia aquest departament “va seguir realitzant (via telefònica, telemàtica, etc.) els seguiments estipulats així com el suport i acompanyament a aquelles famílies que ho van necessitar”. Així mateix, es van mantenir contactes freqüents per compartir situacions concretes, emocions i sentiments esdevinguts i material específic sobre la Covid-19.

Comentaris

Trending